Építsetek utat a pusztában az Úrnak! Ézs 40,3

Igék, imák, képek

Igék, imák, képek

halacska

2010. szeptember 20. - Skata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hal a kereszténység ősi jelképe. A kereszt az ókorban gyalázatos kivégző eszköz volt, nem ezzel jelölték közösségüket Jézus tanítványai. A görög hal szó az ichtüs. Ez egy betűszó: Iészousz Chrisztosz Theou Hüiosz Szótér, azaz Jézus Krisztus Isten Fia Megváltó- rövid hitvallás kezdőbetűiből rakható össze. Az első keresztények üldözött vallási csoportosulásként  még inkább szerették volna összetartozásukat kifejezni, de ez akkor életveszélyes volt. A mi autónkon is látható a halacska- nem csak a történelmi ok vezet minket. Keresztet azok is használnak, akiknek semmit sem mond az a Jézus, aki azon értünk szenvedett. Nem azonosíthatók tehát Jézus tanítványai ezen jelkép segítségével. Aki viszont a halacskát használja, az tudatosan teszi azt, vállalva annak különlegességét és igazi hitvallását.

( A fotót a Munkácsy Mihály Múzeumban készítettem egy egzotikus tárlaton.)

A bejegyzés trackback címe:

https://skata.blog.hu/api/trackback/id/tr132310291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feró 2010.09.20. 21:54:25

Üdvözletem!

De Miért a Hal?
Megtalálható ez épületeken,templomokban is?
Vannak más például állati szimbólumok is a Kereszténységben?
Más közeli vallásoknak is vannak például állati jelképeik?
Előre is Köszönet!
Feri

Skata 2010.09.21. 21:30:34

Szóval az ichtusz szó ( I CH T U SZ) azt jelenti magyarul, hogy hal. A Jézusról szóló rövid hitvallás kezdőbetűiből adódik ez a szó. A többi " állatos" szimbólumről majd holnap írok- az evangélistákat is állatokkal jelzik.

Rh+ 2010.09.22. 19:43:52

Nem véletlen talán, hogy Reményhal lettem:)

Skata 2010.09.23. 22:22:23

@Rh+: Kedves Reményhal! Írd meg nekem, hogyan kell használni a blogban a címkéket! - Az Rh+ még a reményhalnál is ötletesebb és mélyértelműbb. Bár nekem az álomfaló is nagyon tetszik. Az bennük a szép, hogy a tulajdonosról mondanak el igazán fontos üzenetet. Jó éjt, áldott holnapot!

Rh+ 2010.09.25. 20:34:27

Kedves Kata! A címkéket én az új bejegyzésnél szoktam beírni, a bejegyzés alatti "címkék" sorba. A "címkék" oldaldoboznál a listát választottam, lehet felhő is, akkor ömlesztve jelennek meg a címkék nevei. Azt hiszem, ennyit tudok róluk, remélem ez is segítség. Szép estét, áldott holnapot kívánok!

Skata 2010.09.26. 14:48:54

@Rh+: Köszönöm! Utólag is pótolgatom a többi bejegyzéshez. Szép estét- reményteljes holnapot!
süti beállítások módosítása