Építsetek utat a pusztában az Úrnak! Ézs 40,3

Igék, imák, képek

Igék, imák, képek

A tanítványság követelménye

2010. október 17. - Skata

 Mai igénk: Lukács 14, 25-35

Itt is megtaláljátok: http://www.parokia.hu/bible/

Ez volt az igehirdetés ma- vázlatosan.

Vannak olyan szakaszok a Bibliánkban, amik megrémítenek, szíven ütnek. A mai igehirdetési ige is ilyen. Negatív, sőt illetlen szavak fordulnak benne elő: gyűlölet, ellenség, harc, trágya. Mi célja Jézusnak ezzel a kemény szöveggel? Ő fel akar rázni a lelki közönyből, a jóleső langyosságból.

Általában mi mindannyian valami kedves, szívmelengető, vigasztaló igét várunk, ami igazol bennünke, bátorít, vagy tanácsot ad. De nem ilyet! Hiszen ez a szakasz tele van " nem szeretem" mondatokkal.  Klauss Duglass egyik tétele: " Aki azt akarja, hogy az egyház maradjon meg olyannak, amilyen, az nem akarja, hogy az egyház megmaradjon." - ez Jézus velünk kapcsolatos munkájából ered. Ha Ő békén hagyna bennünket és azt akarná, hogy olyanok maradjunk, amilyenek vagyunk, akkor nem akarná, hogy megmaradjunk, hogy az örök életre jussunk...

1. A tanítványság első követeménye - a fontossági sorrend első helyén Jézus kell álljon

Amikor a család meggyűlöléséről van szó, akkor megdöbbenünk- ez nem lehet igaz! és hadd mondjam, nem is úgy kell érteni, hogy ott hagyjuk a szeretteinket, megfeledkezünk róluk, nem törődünk gyermekeinkkel, időseinkkel, vagy megszakítjuk a rokoni kapcsolatokat. Isten otthont, családot bíz ránk, s abban kötelezettségeink vannak, ott tapasztaljuk legintenzívebben a szeretet- kapcsolatokat. Mégis: nem lehet helycsere: nem lehet az első helyen a gyermek, nem isteníthetem, nem lehet a család zsarnokja az idős szülő, a férj nem úr, hanem társ... Nem kívánhaja senki a szerettétől, hogy miatta fordítson hátat Istenének. Pedig mennyire nem így van sok helyen- az anya csendesen rotyogtatja  a levest- annak frissiben, gőzölve kell a vasárnapi asztalra kerülni- nehogy már előző este, vagy hajnalban készüljön! Ezért az anya lemarad az istentiszteletről. A nagyszülőkhöz ilyenkor jön az unoka- tényeleg csak ebben a délelőtti másfél órában ér rá? De gyakorta előfordul az is, hogy az idősek otthonában már elkezdődött istentiszteletről hívja ki a mamát-papát a rokonság. Jöttünk meglátogatni, gyere... Amikor Jézus egy házban prédikált, valami hasonló történt: anyja és testvérei nem mentek be hozzá, hanem " hívatták".  Jézus pedig nem  "ugrik egy szóra". Neki az Úr, a mennyei Atya az első. S számára azok jelentik a családot, akik Isten akaratát cselekszik. - Mire való a család? Hogy erős biztonságot nyújtson! Baj, ha egy család a ziláltság, a züllés, a nemtörődömség színtere. Baj, ha a családtagok egymás pozitívumait nem becsülik, és gyengítik, vagy kioltják a jót, és a hitet a másikban. Nem erre vagyunk ott egymásnak. Azért vagyunk, hogy az isteni szeretet közös elfogadóiként segítsük egymást a hitünkben, annak megélésében. Mindannyiunk számára első kell legyen az Úr Jézus, és minden, mindenki csak ezután jöhet. Csak az lehet Jézus tanítványa, aki e szerint él.

2. A tanítványság második feltétele: igazi lelki felismerésekre kell jutni. 

Meggyűlölni akár saját lelkét és a saját keresztjét hordozni. Mennyire más ez, mint a világ emberértékelése! Nagyon más!  Mert azt jelenti, hogy kiábrándulok magamból, már nem tartom magamat olyan nagyra, már nem vagyok " elszállva magamtól." Egy ismerősöm azt mondja egyik iskolatársára: " esőlány". Miért? Mert olyan magasan hordja az orrát, hogy az eső is beleeshetne... Nincs szó önmegvalósításról, önmegváltásról, önkiteljesítésről. Az ige pont az ellenkezőjét mondja: meggyűlöli a saját lelkét. Én azt mondom: eljut az őszinte lelki felismerésre: nem bírom elviselni magamat- azt a rosszat, a bűnt, ami bennem él!" Ez a bűnbánat útja. Bűnbánat, töredelem nélkül nincs tanítványság. De kereszthordozás nélkül sincs.  A tanítvány nem előrébbvaló a Mesternél, s ha Ő szenvedések közepette mutatta meg a teljes isteni mentő szeretetet, mi sem fogjuk megspórolni azt. Ha Őt keresztre szegezték, mi sem gondolhatjuk, hogy sorsunk sikerorientált, vagy amolyan rózsaszín álom lehet. A tanítványi élet szenvedő élet- szenvedni tudni kell- a Mester erre is példát adott! Az teszi hitelessé életünket, hogy nehézségek és kereszt alatt is tudjuk, Ő a középpontja, megtartója az életünknek. Nem steril, könyvekből tanult a hit, hanem valódi élethelyzetekben megharcolt bizalmi kapcsolat Jézusunkkal.

3. A harmadik tanítvényi követelmény: építkezés, növekedés.

Ki ne látott volna már félig kész, s évek óta  így álló házat? - Láttam nagy fellángolásokat, nagy nekibuzdulásokat, nagy elszánást és megtorpanást is. Jó lenne, ha tudnánk, hogy félig kész hittel nem lehet tanítvényi életet élni. A stagnáló, vegetáló hit nem az, amit Jézus tőlünk kíván. A lelki életben mindig előrébb kell lépni- az magasságot és mélységeket is jelent. Magasabb értelmi, ismereti szintet, de mélyebb lelkiséget is. Számolni kell azzal, hogy életünk folyamán mennyi kihívás és feladat tornyosul elénk- abban csak megfelelően komolyan átgondolt hittel lehet megállni. A félig kész híd még nem használható- a félig kész ház még nem otthon. A félig- meddig hit nem elég teherbíró! Miért vannak lelki összeomlások? Miért van letaglózottság egy haláleset kapcsán? Miért forul elő, hogy gyülekezeti tagok, ifisek eltűnnek a közösségből? Mert a lélek nem volt teljesen Jézushoz kapcsolva- volt fellángolás, lelkesedés, de nem volt mélység. Talán volt hallgatáős, de nem volt épülés! S a lélek nem volt kész az életre, egyes dolgokat tudott kezelni, másokat nem. Mert azt gondolta, a kisiskolás hittel minden kibírható. Nem tanulta, nem olvasta, nem hallgatta az igét eleget, nem építkezett, nem tervezett, nem nézett előre... A tanítvány előrelátó, lelki építkezést vezet- a saját épüléséért tervez, tudatosan cselekszik. Nem bízhatjuk a véletlenre, vagy valamilyen élményre hitünk erősödését, a lelki épülést!

4. Negyedik követelmény: áldozatkészség, teljes egzisztenciális odaadás.

A vagyon nem lehet előrábbvaló Isten ügyénél. A javainkkal is Őt kell szolgálni! Mindenünket elvehetik, énekeljük a 254. ének 4. versszakában-mégis miénk a menny örökre! Mi az örök kincs? Maga az Úr Jézus, az Ő igéje. Ez kellene a legbecsesebb vagyonunk legyen. Bárcsak gyűjtenénk, bárcsak az Isten ügyére használnánk. Azt látom, hogy gyülekezetünkben is igaz: az Úr megáldja lelki, emberi kincsekkel, evilági örömökkel azokat, aki szívből áldoznak az Ő ügyére. Nem lett kevesebbjük, hanem csak gazdagodtak az Istennek felajánlott pénz révén. Jézus tanítványa nem élhet evilági javak bűvkörében! Mindent alá kell rendelni az Ő ügyének! A vagyonról le kell mondani- nem ezért élek és nem ezért mozgósítom erőmet, leleményességemet, hanem az Úrért, Jézusért!

5. Ötödik tanítványi követelmény: áldozatos élet mások üdvösségéért.

A só nélkülözhetetlen tartósítószer. Jézus tanítványainak az a feladatuk, mint a sónak: az örök életre konzerválni a világot, nem nagy dolgot tenni: ízt adni az életnek. Attól lesz élvezhető az élet, amit Jézus tanítványai cselekszenek, megélnek, hirdetnek. Az ajéndékba kapott és tovább adott szeretettől és az örök élet reménységétől! Nekünk feladatunk van. Ha nem tesszük, semmirevalók vagyunk. A tanítvány nem önmaga lelki tökéltesedésén kell munkálkodjon, nem csak a maga belső harmóniáján, hanem küldetésben van, feladata van- Jézusról kell szólnia az életének, őt kell képviselnie, vinnie e világba. Úgy kell magát odaáldoznia, ahogy Ura és Mestere tette és teszi minden nap tanítványaiért, a rábízottakért.

A bejegyzés trackback címe:

https://skata.blog.hu/api/trackback/id/tr842378644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feró 2010.10.17. 22:51:35

Szia!

Saját nézőpontom az ÉN Hitem,és tapasztalataim alapján.
Egy Út mutató,életforma ,tiszta látás
és egy olyan élet kialakítása aminek célja és értelme van.
Át gondolva és önvizsgálatot tartva
(nem akarom megítélni magam)az ÚR úgyis
megteszi helyettem.
Szerintem mindenkinek "meg kellene kicsit állni " és elgondolkodni.
Mit,Miért,Mi céllal Tesz és Mi felé halad.
Hallottam régen készítettek egy felmérést. Meg kérdeztek 1000 haldokló
embert a halálos ágyukon,ha vissza néznének Mit tettek volna másképp ?
Mit változtatnának meg ha tehetnék?
Az 1000-ből egyik sem mondta,hogy többet
dolgozott volna,vagy több pénzt akart
volna.
Csak 2 dolgot mondtak.
1 A Teremtővel több időt töltöttek volna.
2 A szeretteikkel és az emberi kapcsolataikra jobban figyeltek volna.
Szerintem ez elég elgondolkodtató!

Hálás Köszönettel!
FERI

Rh+ 2010.10.18. 21:12:37

Kedves Kata! Azt kell hogy mondjam, nehéz a tanítványi élet, én még mindig kisiskolás szinten érzem magam, mert bár olvasom a Bibliát, hallgatom az igét, cselekedeteimben mégsem látható a fejlődés, továbbra is követek el hibákat, emberi kapcsolataim sorra kudarcba fulladnak. :(
Olvasom az Ószövetséget, és egy büntető, haragos, kegyetlen Istent látok benne, nagyon távol áll attól az Istentől, aki szeret és megbocsát.

Skata 2010.10.19. 12:25:50

@Rh+: Szerintem jó lenne, ha egy kis időre félretennéd az Ószövetséget, vagy ugorj egy nagyot és olvass Ézsaiást!
süti beállítások módosítása