Építsetek utat a pusztában az Úrnak! Ézs 40,3

Igék, imák, képek

Igék, imák, képek

Lélek

2011. május 06. - Skata

 Az Isten Lélek, és akik imádják őt, azoknak lélekben és igazságban kell imádniuk. János 4, 24

Hol lakik a lélek? A szívben vagy a gondolatokban? Van egyáltalán, vagy csak úgy hisszük? Nincs is lélek, csak elektromos impulzusok az idegsejtek között?- Azt hiszem gyakorlati, mindennapos megtapasztalásaink nem engedik ezt a nemes, lényegi valónkat csupán a mérhető fizikai valóság szintjén értelmezni. Egy szavunk is van: " lelketlen" az, aki ezt a belső meghatározottságot nem veszi tudomásul, és ennek megfelelően érzelemmentesen, lelki vetület nélkül, ridegen cselekszik.

Az ókori zsidók a szívet és a vesét gondolták lakelyéül. Mert Isten igéje élő és ható, élesebb minden kétélű kardnál, és áthatol az elme és a lélek, az ízületek és a velők szétválásáig, és megítéli a szív gondolatait és szándékait ( Zsid, 4, 12) Amikor a zsidókhoz írt újszövetségi levében ezt olvassuk, az azt jelenti, hogy Isten igéje lehatol a lelkünk valónk legmélyére. Ezért nem mindegy, hogy tápláljuk- e, karbantartjuk-e, mit talál ott Teremtőnk.

Egy kedves gyermekének jut eszembe:

"Kis szívem, kis szoba, nincsen lámpás benne,

oly sötét, mint az éj fényes hogyan lenne?

Arra jár a Király, ő gyújt tiszta lámpást,

szívembe világít, és ott vajon mit lát

Sok a szenny,a szemét a kicsi szobában,

szomorú a Király, amikor meglátja..."

Ha valaki Istent imádja, annak a legmélyebb valójából, mondhatnánk, tiszta szívből kell ezt tennie. Figyeljük meg, hogy az imádat szó, az Istenre vonatkozik, nem rendelhető egy finom étel, egy szeretett ember, vagy egy jó program mellé. Imádni csak Istent lehet, szabad, kell... S ezt nem lehet tenni kötelességtudatból, színelelve, vagy felvett viselkedésként. Istent szívből lehet csak imádni, vagy sehogysem. A Király belelát a kis szobába, az ige lehatol az ízek mélyéig.

Isten imádói lélekben és igazságban imádják Őt. Az igazság nem relatív, nem nézőpont kérdése. Az igazság maga Jézus, hiszen ő mondta magáról: " Én vagyok az út, az igazság és az élet ( Jn 14,6) Isten imádóinak tudatában kell lennük azzal, hogy az Úr nem félrevezethető és hogy nem csaphatják be saját magukat sem. Ő mindent tud. S ha valaki az Ő útjára lép, akkor el kell hagynia mindent, ami nem illik Isten imádatához- az igaztalan, hazug helyzetet, a bűnt, ami elhomályosít, és takargatnivaló. Az egyház, Krisztus népe nyílt sisakkal külzd a gonosz ellen- talén ez is szemet szúr mindazoknak, aki szeretnek a zavarosban halászni. Mindazáltal fontos, hogy Isten imádói magukon alkalmazzák először ezt a tételt, és ne feledjék- nem lehet rutin az Istenhez tartozásból- minden a szíven, a lelken áll. Azt nem csak táplálni kell, erősíteni, de tisztogatni is.

Mert annak a már idézett gyermekéneknek van még egy versszaka:

" Menj oda őhozzá, ogy Ő megtisztítson,

vérével megmosson, üdvösséget adjon."

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://skata.blog.hu/api/trackback/id/tr242881612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feró 2011.05.07. 22:05:13

Hálás Üdvözletem!

Valami oknál fogva kb 3 éve nagyon foglalkoztat a LÉLEK mint dolog mint létező de mégis megfoghatatlan "VALAMI".
Sok-sok kérdés merül fel ,ime egy pár
Vajon lehet-e az ,hogy a Lélek Tudatára Ébred(ha igen ,nálam biztos ez történt)?
Ahogy a testnek vannak érzései úgy a Léleknek is vannak érzései?
A testünk követi a Lelkünket?
A Lélek hatalma változó(növelhető)?
Igazából Nem tudom mennyire érdemes belemerülni ebbe a szinte megfejhetetlen "dologba".Jó ,hogy kaptunk útmutatót csak tudni kell értelmezni.
Végül egy idézet egy könyvből amit mostanában olvasok,lehet ez egy alapelv számomra.
A Szeretet az egyetlen Kötelező Szükséglet az életemben ,Minden Más csak azután Következhet.

ISTEN ÁLDJON Minden Jót

FERI

Skata 2011.05.09. 18:28:18

@feró: A lélek nem tőlünk független, csupán bennünk lakó valami. Nekem és neked is van lelked, de szorosan hozzád tartozik. Bár Jézus Lelke megújítja a sajátunkat, formálja azt. Különösen nehéz ezt megfogalmazni. Talán inkább úgy mondom: az ember test- szellem-lélek egysége. Szerintem a lélek tevékenységeit észleljük önmagunkban, és tudatosan is képesek vagyunk odafigyelni arra, hogy a lelkünk is rendben legyen. A lélek működik: szeretetet, bűntudatot, félelemet vagy felelősséget érez. A test fájdalmat vagy fáradságot, éhséget érez. A szellemünk pedig tudásszomjas, vagy összefüggésekre talál. De mindez egységben van bennünk. Nem független a tudatos énünktől.
A szeretet épít, gyógyít és éltet- ezért alapszükséglet. Mit szólsz ahhoz a mondathoz ebben az összefüggésben, hogy Isten szetetet?
Kata

feró 2011.05.09. 23:50:17

@Skata: Szia!

Köszönöm a választ.
Talán onnan indulnék ki,hogy megszülettünk.Van testünk,lelkünk és szellemünk.Úgy vesszük van egy kiinduló állapotunk.Vajon ebből a hármasból mindenki egyenlő szintről indul? Alap állapotunkban ott van a Szeretet, ragaszkodás vagy a Félelem is,de például ott van-e a gyűlölet vagy az önzés? Nem tudom.Növekedésünkkel szerintem minden Nő sőt sok-sok új dolog is kifejlődik.Sokszor felborul az egyensúly(ez rossz útra vezethet),De szerintem a Szeretet nem egy ösvény hanem egy 8 sávos autópálya amire ha ráhajtunk úton vagyunk "küldetésünk" felé és ami Jó (remélem nem ferde és túlzó a hasonlatom ,elnézést ha Igen)
,hogy JÉZUS az autópálya és a "soför" is.Olvastam a Bibliát mely írja,hogy ISTEN Országa nem feltétlen látható hanem bennünk van.A Szeretet is bennünk van akkor ISTEN is, IGAZ?
Igaz ,hogy a Szeretet legyőz mindent?
Van olyan,hogy Önfeláldozó szeretet?
Igaz nem mindegy ha egyszer véget ér földi pályafutásunk miből mennyi van bennünk? Van egy film amit szeretek benne bátran hangoztatják,hogy amit teszünk ezen a világon az majd vissza köszön a másvilágon. Ez Igaz?
Köszönet mindenért és az átadott tudásért. Jó és eredményes hetet és ISTEN segítse a ,hogy "küldetésed" Sikeresen haladjon az útján.

Hálás Üdvözletem
FERI
süti beállítások módosítása