Építsetek utat a pusztában az Úrnak! Ézs 40,3

Igék, imák, képek

Igék, imák, képek

Békesség

2012. április 19. - Skata

A stressz korunk népbetegsége. Kiváltója sokrétű: az állandó kihívások, a szüntelenül megújuló elvárások és teljesítményközpontúság, rohanó életmód, a felgyorsult világ ezernyi ingere, létbizonytalanság. Szerveztünk képtelen alkalmazkoni a folyton változó körülményekhez. Selye János professzor mondata: " A stressz az élet sava- borsa." Ezzel kifejezi, hogy van inspriráló stressz is. Amit pedig mi ezen az egy szón értünk, az valójában a distressz, ami káros, és beteggé tesz, depressziót okoz.

Hogyan lehet ellen tenni? A professzor könyvében ( Stressz distressz nélkül) ezt is leírja.

Én magam azonban azt is tapasztalom, hogy a kersztyén embereknek mindn élethelyzetben alkalmazható "fegyvertáruk" van. Ez a közösség, ahol értékesnek érezhetjük magunkat, együttesen fordulhatunk Istenünk felé, figyelhetünk Rá és dicsérhetjük Őt énekekkel. De ott van egy csoportos beszélgetés, ahol őszinték lehetünk egymához, a Biblia tanulmányozás alkalmai, ahol Istenünk vigasztaló, erőt adó, félelmet oldó szavaira lelhetünk. Emelett pedig élehtünk az imádság gyakorlatával, amikor a csendben rendszereződhetnek gondolataink, átélhetjük Urunk közelségét, és békességet kaphatunk.

Egy hozzám közeállónak azt mondta a gyógyszerésze, amikor kiváltotta a havi orvosságait: " üljön be gyakrabban a templomba, és legyen csendben". Milyen áldott dolog az, ha egy komoly szakember, aki ismeri a medicinák hatását, ismeri az imádság, az Isten előtt töltött percek hatását is! Milyen komoly bizonyságtétel ez Urunk mellett! Igen fontosak egy hívő orvos, pszichiáter vagy gyógyszerész hiteles és másoknak utat mutató szavai. Hiszen ők is tudják, hogy az orvos kezel és Isten gyógyít, ahogy egy latin közmondásból is  tudhatjuk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://skata.blog.hu/api/trackback/id/tr544460505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feró 2012.04.19. 22:04:27

Hálás Üdvözletem!

Gyakran találkozok gyülekezet tagokkal és más felekezetűekkel ,és amit látok,hogy egy (igaz)keresztény embernél megtalálható a Lélek gyümölcsei.
Szerintem az a jó minél több ugyan is
annál nemesebb,nagyobb ,jobb a Lélek.
Ez az igazi jellem és Lélek fejlődés?

Pál levele a Galatákhoz 5.22

A Lélek gyümölcsei pedig :
Szeretet
Öröm
Békesség
Türelem
Szívesség
Jóság
Hűség
Szelídség
Önmegtartóztatás

Köszönet az útra vezetőnek.

ISTEN ÁLDÁSA VELED
Feri

cheyenne 2012.04.29. 10:58:37

És hol találhatóak ezek az orvosok ,pszichiáterek,gyógyszerészek??? Mert általában könnyű erről beszélni... Jó lenne találkozni velük...Még a Bethesdában sem ezzel a szemlélettel találkoztam:(
És a diakónia is csak hangzatos fogalom,de tartalommal megtöltve az elmúlt 10 évben nem sok kézzelfoghatót találtam,pedig Isten látja lelkem ,hogy ha valaki ,hát én nagyon igyekeztem ilyet találni,de nem dobott mentőövet egy ilyen ember sem!!!

Skata 2012.05.13. 08:19:17

Azért írtam, mert én Mezőberényben is tudok hívő orvosra és győgyszerészre péládt, akikkel hitbéli dolgokról szoktunk beszélgetni. Tudom, hogy nekik nem csak a saját lelki életük fontos, hanem a körülöttük élőkért is imádkoznak, ill. próbálják a munkájukat keresztyén emberként végezni. Keresztyén prszichiárerrel is nemrégiben találkoztam- ő egyházunk kerületi vezetőségében is volt pár éven át- és a gyülekezetünkhöz is tartozik egy hívő ideggyógyász főorvos. Azért írtam le ezeket a sorokat, mert számomra fontos az ő hitvallásuk. Úgy tűnik van még mit tanulnunk bizonyságtétel és egymásratalálás terén, ha elrejtettnek bizonyul az ő szolgálatuk és hitük. Mindkét oldal bátorságáért kell imádkozni.

cheyenne 2012.05.13. 19:02:58

Azt hiszem nagy a bizalmatlanság ebben a világban...Sok időre van szükség, míg az ember fel meri fedni valódi kilétét.A hit és az egyház nevében is sok olyan dolog történt már,ami miatt nem mindegy,hogy kik előtt áruljuk el,hogy még ezek ellenére is hiszünk...
Sajnos maguk a gyülekezetek is bizalmatlanok az újonnan megtérőkkel vagy visszatérőkkel és ez magányossá teszi a keresőt...

Skata 2012.05.13. 20:36:54

Nehéz a gyülekezetek csoportdinamikájával foglalkozni. Sokat gondolkodom azon, miért és hogyan lehet egy közösségben otthon érezni magunkat. Az lenne a legjobb, ha figyelem és tolerancia lenne a részese minden újonnan érkezőnek. Mi igyekszünk. De olyakor túl nagy a tapintat és nem is akarnak kérdezősködni. Nagy a lelkész felelőssége. Én nem lehet mindenhol ott. Azt kérem a presbiterektől, végezzék úgy a szolgálatukat, hogy abban érződjék a Krisztusi szeretet, egyházunk nyitottsága. Nem csak arra kaptak csupán elhívást, hogy felelős döntéseket hozzanak és sokat tevékenykedjenek. Ezért várjuk vasárnaponta az egyháztagokat az istentisztelet előtt néhány barátságos szóval. Mágs sok más alkalom is kell ezen túl, hogy egy gyülekezet közösséggé- lelki családdá legyen.
süti beállítások módosítása