Építsetek utat a pusztában az Úrnak! Ézs 40,3

Igék, imák, képek

Igék, imák, képek

Szentháromság ünnepe utáni 9. vasárnap

2015. augusztus 13. - Skata

 2015. 08.02. Jeremiás 1, 4-10

1, 4 Így szólt hozzám az Úr igéje: 5 Mielőtt megformáltalak az anyaméhben, már ismertelek, és mielőtt a világra jöttél, megszenteltelek, népek prófétájává tettelek. 6         De én ezt válaszoltam: Ó, Uram, Uram! Hiszen nem értek a beszédhez, mert fiatal vagyok! 7  Az Úr azonban ezt mondta nekem: Ne mondd, hogy fiatal vagy, hanem menj, ahova csak küldelek, és hirdesd, amit csak parancsolok!    8 Ne félj tőlük, mert én veled leszek, és megmentelek! - így szólt az Úr. 9 Azután kinyújtotta kezét az Úr, megérintette a számat, és ezt mondta nekem az Úr: Én most a szádba adom igéimet! 10 Lásd, én a mai napon népek és országok fölé rendellek, hogy gyomlálj és irts, pusztíts és rombolj, építs és plántálj!

Ez a vasárnap gyülekezetünk élete szempontjából fontos nap. 270 évvel ezelőtt egy csabai és egy szarvasi lelkész mutatta be egyházközségünknek új lelkészét, Johann Walter Rudolfot, akit imádsággal iktattak be hivatalába. A kistormásról érkezett lelkipásztor ekkor már 37 éves volt. Még augusztus folyamán elköltözött, s szeptember 11-ét követően már teljes ingóságainak birtokában, szeretteitől körülvéve kezdhetett újat itt, Berényben. 

Nyugdíjba vonulását követően Ochs Ferdinánd vette át tőle a gyülekezet vezetését. Második lelkészünk ekkor még csak 26 éves volt. A sorban őt követő  harmadik lelkész bemutatkozó- ill. próbaprédikációja még lelkésszé szentelése előtt történt. A 23 éves fiatalt idősebb lelkésztársai meg is dicsérték kiváló igehirdetése hallatán. Oertel Zakariás lelkésszé szentelése után közvetlenül el is kezdte hivatásának gyakorlását gyülekezetünkben. 23 éves volt csupán.

A mostani vasárnap tehát egyházközségünk önállóságának jubileuma. Fontos pont ez, hiszen 270 év óta mindig van embere, küldötte az Úrnak az evangélium hirdetésére és a szentségek kiszolgáltatására itt, ebben a németajkú ősökkel rendelkező evangélikus közösségben. Hálát kell adjunk ezért.

Ne mondd, hogy fiatal vagy, menj!

Az elhívás és az elhívatás mindig megrendítő. Az ő személyes sorsuk összefonódott a gyülekezet sorsával. Ahogyan Isten kiválasztó és gondoskodó szeretete is egybeesik egy közösség sorsában és egy küldött életében.

Amikor 18 évvel ezelőtt lelkésszé szenteltek, kedves tanító bácsim ezzel az igével indított útra: „ Jól van, jó és hű szolgám, a kevésen hű voltál, sokat bízok rád ezután” Mt 25,23 Első kondorosi Luther kabátos szolgálatomat követően a templomkapuban a kezemet fogva buzdított ezzel az igével.  Sokat bízok rád… Tehát ha valakit az Úr elhív, akkor az ne mondja a kifogásait. Ő tudja, kit miért és mire rendelt a maga országának építésére.

Tegnap első konfirmandus csoportom egyik tagját szentelte püspök úr lelkésszé Orosházán. Megható és egyben felemelő volt együtt lenni az ünneplőkkel, s ettől a fiatal szolgálattevőtől úrvacsorát venni. Az okos kisfiú időközben felnőtt, érett 28 éves férfivá lett. Ma már vőlegény. Eltartott az út az ordinációig. Az elhunyt nagyszénási lelkész gyülekezetét pásztorolja ez után, ma már ott prédikál.

Menj, ahova küldelek, hirdesd, amit parancsolok…

Isten terve az ő prófétájának elhívása, Isten terve az ő igéjének eljuttatása. Jeremiás nem a maga feje után megy. Jeremiás nem a maga ötleteit szórja, hanem az Úr igéjét mondja. Azt hirdeti, amit az Úr parancsol. Ő adja szájába szavait!

Gyomlálj, irts, pusztíts, rombolj!

Mire szól ez a megbízatás? A megbízatás kettős feladat. Az egyik oldalon áll ez: gyomlálj, irts, pusztíts, rombolj! A másik oldalon pedig: építs és plántálj! Négy szó két szóval szemben. Négy kíméletlen szó két jó hangzásúval szemben.

Igen: kétszer annyi erő, fáradság, munka kell az irtáshoz, mint az új létrehozásához. Bár korunkban egy dózer már hamar lerombol egy építményt, de azt el is kell hordani onnan. Jól tudjuk, mit jelent szembenézni a gazzal a veteményesben. Újra és újra előtör a gyom a kultúrnövények közül. Igen, ez és ilyen a bűn következménye. 1 Mózes 3-ban Ádám büntetésül kapja az Úrtól, hogy verejtékkel eszi majd kenyerét és a föld bogáncsot és gazt fog neki teremni. A bűn irtása ilyen a szívben és között és, ilyen sziszifuszi küzdelem. Nem akar kipusztulni, újra és újra gyökeret ver!

Mire kap tehát feladatot a lelkész, a próféta, a fiatal és még fiatalabb szolgálattevő? Már mondjuk is a kész választ: a gyülekezet vezetésére, pásztorlására, útmutatásra lelki téren, többek között hitoktatás, látogatás, bibliaórák gyakorlati vertikumában. PEDIG az első, amire  a lelkész elhívatott, az itt áll előttünk a prófétai elhívatásban: gyomlálj, irts, rombolj, pusztíts! Nem mehetünk el szó nélkül a bűnök mellett! Nem lehet szeretetlen, önző, bántó dolgokat, viselkedést türelmes szeretettel csak elnézni. Csak ott épülhet valami új és jó, akár vetemény, akár épület, ahol ez az ártó közeg, a fojtogató gyom és a düledező romok eltűnnek. Ott kezdődhet új, ahol az első helyen a bűn elleni harc áll! S bizony ez kétszeres erőt kíván! Ez Isten prófétájára, megbízottjára vonatkozó parancsa, elvárása!

270 évvel ezelőtt a gyülekezet erőt érzett magában és vágyat a szívében egy saját lelkipásztor meghívására. Jöjjön valaki, aki csak értünk felel, csak hozzánk tartozik. Valószínű, hogy ők akkor többet, mást, erőteljesebbet akartak, mit addig. De a lelkész küldetése akkor is az volt, mint Jeremiás esetében! A bűn elleni harc. S azóta is igaz ez, itt és most is!

Ugye jobban szeretjük a megbocsátás igéit? Ugye szívesebben hallgatjuk a történeteket a kedves, határtalan szeretetű, kegyelmi időt adó Istenről? Jobban szeretjük ezt az „ arcát”, mint a szent, bűnt gyűlölő igaz Urat? Pedig nem lesz ott új, ahol régi életünket, megszokott bűneinket dédelgetjük! Nem lesz megújulása a közösségnek, új szolgálati terület, vágyak sem teljesülnek, tervek sem épülnek, amíg az óember, a  bűnös én meg nem hal, és újjá nem lesz életünk, szívünk!

Építs, plántálj!

Sok a terve ennek a közösségnek. Így jó. Mindig is ez jellemezte ezt a gyülekezetet. Mindig vágytak őseink is a továbblépésre. De először irtani, pusztítani, gyomlálni kell a bűnt. Bűnbánat után lesz üres terünk arra, hogy élő kövekként szent templommá épüljünk. Fiatalként nem könnyű ezt kimondani, de Isten bátorító ígérete a próféta és a szolgálattevő mellett áll! Ne félj, mert én veled leszek és megmentelek!

Szeretett testvérek! Az Úr épülést és növekedést szeretne. Ezért küldte az evangélium hirdetésére 270 év óta szolgálattevőit. Ő megmenekülést, új életet és üdvösséget szán Jézus Krisztus által. Azt, Aki bűnt nem ismert, bűneinkért halálra adta. Ne féljünk hát bevallani és letenni bűneinket az irgalmas Krisztushoz! Ő nem csak megbocsát, de meg is újít, megtisztít. Alkalmassá tesz arra, hogy a lelki gyarapodás és Általa és Vele történjék. Megszentel és felépít bennünket! Vágyunk az újra és a többre? Hallgassunk hát a hozzánk küldött szolgálattevők bűnt gyomláló és életet adó evangélium hirdetésére! Ámen 

A bejegyzés trackback címe:

https://skata.blog.hu/api/trackback/id/tr877703268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása