Építsetek utat a pusztában az Úrnak! Ézs 40,3

Igék, imák, képek

Igék, imák, képek

Mesterhármas

2015. szeptember 08. - Skata

the-holy-trinity_art.jpgIrgalom, békesség és szeretet adassék nektek bőségesen. (Júd 2) 

Ma reggel először azok az alkalmak jutottak eszembe, amikre ezt az igét választottam igehirdetési alapként. Volt keresztelőn, esküvőn is textus, de a malenykij robotból hazatértek hálaadó istentiszteletén is prédikáltam már róla. Miért? Mert ez a felsorolás olyan jókívánságokból áll, amiket nem gyakran szoktunk kimondani, viszont amiknek megtapasztalására annál inkább vágyódunk, mindannyian.  

Irgalom, békesség és szeretet adassék nektek bőségesen. (Júd 2) 

Ki írja mindezt? Júdás apostol. Talán nem is tudják sokan, hogy ilyen szerző is van az újszövetségi iratok között. Ez a név nem cseng jól sajnos. De ez nem az a bizonyos tanítvány, aki elárulta Jézust. Ő egy másik Júdás. Jakab testvére és egyben az Úr testvére is! Rövid levelének legelején köszönti így olvasóit. Olyan embereknek írja sorait, akik közé tévtanítók jöttek, hogy megzavarják Krisztus követőinek hitét, bizonyos dolgokat tagadnak, másokban túlságosan megengedőek. Egy ilyen kusza helyzetben különösen is fontos, hogy a legerőteljesebb és legtisztább örömhír jusson el a gyülekezethez. 

Irgalom, békesség és szeretet adassék nektek bőségesen ( Júd 2)

Irgalom- kinek ne jutna eszébe az irgalmas samáriairól szóló példázat? Mi lenne, ha én lennék bajban, kiszolgáltatottan és tehetetlenül? Mi lenne ha én szorulnék jóságra, kedves szavakra? Mi lenne, ha nyomorult életem testi- lelki fájdalmaiban élnék? Hát nem vágynék irgalomra? Láttam egy megrendítő filmet, a címe " Ment meg Uram!"  Susan Sarandon ezért a szerepéért Oscar díjat kapott. Ő játssza benne ui. a ma már 76 éves Helen Prejean nővért, aki a halálbüntetés elleni tiltakozásáról ismert. A film tehát igaz történeten alapul.  A katolikus nővér a halálbüntetést megelőző időben Isten irgalmának eszköze egy halálraítélt ember számára. Remek alakítás, remek film, minden hátborzongató realitásával együtt. Egy ember a jogos ítéletre várva mégis átélheti már ebben a világban Isten irgalmát, azon a keresztyén emberen keresztül, aki hitelesen éli és hirdeti neki a bűnbocsánatot. A nővér rávezette az irgalmatlan gyilkost arra, hogy semmiképpen sem vallhatja magát ártatlannak. Ebben a helyzetben nem elveszett, hiszen az Úr a bűnösök megmentője. 

De emlékszem arra a napra is, amikor ez az ige szíven ütötte a nagyon idős, Oroszországot megjárt egyháztagjainkat. Hiszen irgalmatlanul elbántak velük. Elvették a nyelvüket, a fiatalságukat, az egészségüket a kényszermunkára való deportálással. Majd pedig hallgatást parancsoltak rájuk, hogy fel se tudjanak szabadulni a nyomasztó emlékekből. Adassék nekik végre irgalom, fogalmazhatnánk így is: kegyelmes, együtt érző, emberséges odafordulás, ha csak most, nyolcvan felett is...

S adassék- tahát adjon Isten- mellé békesség, szeretetet bőségesen. A békesség kívánása ott van az Ároni áldás soraiban " Fordítsa az Úr az Ő arcát tereád, és adjon neked békességet!" Bár a békesség ott van a keleti ember mindennapos köszöntésében, könnyen felületessé válhat, tartalom nélkülivé. A békétlen világnak vannak ellenszerei, vagyis inkább tüneti ellenszerek: nyugtatók, kábítószerek, szenvedélyek, pótcselekvések, amik elnyomják a lelki lármát, a benső zaklatottságot. Igazi békét csakis Jézus adhat, mert  a félelmeket szünteti meg és megtanít az Ő hatalmában bizakodni. A békétlenség okáért, bűneinkért áldozza oda életét! Békességet hagyok nektek: az én békességemet adom nektek; de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen. Jn 14,27 A tanítványainak szóló búcsúbeszéde egyik mondata ez. Nem látjuk naponta magunk mellett Őt? Ne aggódjunk, Ő mégis velünk van. A Szentlélek a által erősít, vigasztal, pártfogol. A valódi békesség Ő maga. Nekünk csak rá kell hagyatkozni!

Szeretet. Megint és újra, és bőségesen. Nem maradhat ki a sorból! Ez a lételemünk, és Isten valója is egyben! A legnagyobb  a másik hármasból, a hit, remény, szeretet fonatból! Nem csak egy kis szeretetmorzsa, nem csupán egy " magam módján szeretlek" kijelentés. Bőséges szeretet adassék. Kedves Olvasó! Gondolj a bőségszarura, a bőségtálra... s lépj vissza az előző bejegyzések egyikére, keress rá: "Vajon milyen a szeretet?" És amit ott olvasol, abból bőségesen jusson számodra a mai napon is! 

Irgalom, békesség és szeretet adassék nektek bőségesen ( Júd 2)

Mesterhármas. Bár ez egy focis kifejezés, hadd szabadjon ma erre is érteni. Legyen ez a három szó egyben három jól irányzott labda életünk központjába! 

A bejegyzés trackback címe:

https://skata.blog.hu/api/trackback/id/tr977769018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feró 2015.09.08. 20:59:49

Úgy vélem,hogy e 3-as ISTENTŐL jövő és utána bennünk megszülető és utána másoknak is adó (persze csak részben ,ami emberi képességünkből telik) ,de bennünk élő tulajdonságok,képességek ezek. Van úgy ,hogy az Úr szándéka,és mégis személyek által küldi el nekünk. Lehet,hogy maga a személy sem tudja ,vagy csak kis részben sejti ,de Ő hordozza és adja tovább. Nagy kincs ez az ÉGBŐL.Kívánom ,hogy mindenki lássa meg és találja meg mert az ATYA ,MINDENHATÓ és MINDENKINEK ADÓ .Jó és örömteli ismerni ilyen embert.Áldás egy életre.
süti beállítások módosítása