Építsetek utat a pusztában az Úrnak! Ézs 40,3

Igék, imák, képek

Igék, imák, képek

Kiderül, ki a szerelmünk

2021. augusztus 22. - Skata

jesus-rich-young-man-1113389-wallpaper.jpg17Amikor / Jézus/ útnak indult, odafutott hozzá egy ember, és térdre borulva előtte, azt kérdezte tőle: „Jó Mester, mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?” 18Jézus így szólt hozzá: „Miért mondasz engem jónak? Senki sem jó az egy Istenen kívül. 19Tudod a parancsolatokat: Ne ölj, ne paráználkodj, ne lopj, ne tanúskodj hamisan, ne károsíts meg senkit, tiszteld apádat és anyádat.” 20Az pedig ezt mondta neki: „Mester, mindezeket megtartottam ifjúságomtól fogva.” 21Jézus miután rátekintett, megkedvelte, és ezt mondta neki: „Egy valami hiányzik még belőled: menj, add el, amid van, és oszd szét a szegények között, akkor kincsed lesz a mennyben; azután jöjj, és kövess engem.” 22A válasz miatt elborult az ember arca, és szomorúan távozott, mert nagy vagyona volt. 23Jézus ekkor körülnézett, és így szólt tanítványaihoz: „Milyen nehezen mennek be Isten országába a gazdagok!” 24A tanítványok megdöbbentek szavain, Jézus azonban ismét megszólalt, és ezt mondta nekik: „Gyermekeim, milyen nehéz az Isten országába bejutni! 25Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint gazdagnak az Isten országába bejutni.” 26Ők még jobban megrökönyödtek, és ezt kérdezgették egymás közt: „Akkor ki üdvözülhet?” 27Jézus rájuk tekintett, és ezt mondta: „Az embereknek lehetetlen, de az Istennek nem, mert az Istennek minden lehetséges.”  ( Igehirdetés 2021. augusztus 22-én Mk 10, 17-27 alapján) 

Mi a fontos? A lélek vagy a kézzel foghatók? Az elvek vagy az anyagiak? Melyikre van inkább szüksége az embernek, mire kell nagyobb figyelmet fordítson? Lehet a kettő egyensúlyban valamiképpen? Elvtelenül is lehet élni, de az élet minősége és megítélése szempontjából nem érdemes. Pénztelenül is lehet élni, de nagyban függ attól az élet minősége és társadalmi megítélése. Mintha egy mérleg két serpenyője lenne előttünk, amibe kínos pontossággal helyezgetjük a javakat.

Íme egy ember, aki igyekezett az életét ifjúságától fogva jól berendezni. Úgy megy oda Jézushoz, hogy tudja, egyedül csak az Istennek kijáró megszólításban szerepelhet az, hogy "jó". Ő is tudja, hiszen izraelita, tudja, hogy egyedül az Isten tökéletes és mégis: mer szaladni, mer térdre esni, meri Istennek kijáró megszólítással illetni Jézust. Már ebben a közeledésben benne van a felismerés, itt most nem egy egyszerű rabbitól fog kérdezni, hanem sokkal nagyobbtól, aki megmondja neki, miként tehet szert a legnagyobb kincsre. Ez az ember tudja, hogy még nem szerzett meg mindent, amire egy ember élete során szert tehet. A tisztességes istenfélő életnek már birtokában van. Egy tisztes vagyon is rendelkezésére áll. Valami még hiányzik a teljességhez. Célba akar érni, el akarja nyerni az örök életet.

Ez az ember sokak számára kedves és példaértékű lehet. Jézus is megkedvelte, amikor ránézett. Mondhatnánk, hogy szimpatikus jelenség lehetett. Egy férfi, akiben van kellő alázat, akinek jól vág az esze, jó ítélőképességgel bír, képes az életét kézben tartani és távlatokkal rendelkezik. Hogyne lenne az ilyen ember szimpatikus! Nem hamis elégedettséggel és elbizakodottsággal tekint önmagára, tudja, hogy mindaz, amit eddig elért, csak a földi életben lehet irigylésre méltó. Neki a mennyei, az örök is kell, s ehhez megfelelő útmutatást csak Jézustól kaphat. Csodálatos a pillanat, a felismerés, páratlan lehetőség. Ott esik térdre az Isten Fia előtt, s most mindenre fény derülhet. S valóban fény is derül, de nem úgy, ahogyan ő várja, mert az a fránya pénz mindent befolyásol…

Igen. " Minden rossznak gyökere a pénz szerelme, amely után sóvárogva egyesek eltévelyedtek a hittől, és sok fájdalmat okoztak önmaguknak." 1 Tim 6, 10 Így írja Pál kedves fiatal tanítványának, Timóteusnak. Szerelem… mindent felülíró érzelmi töltet, ami mindent más színben (rózsaszínben) láttat, sőt vakká tesz más, sokszor nagyon fontos dolgok és tevékenységek iránt, kizárólagosságot követelve… Hát ez az... Csak az a fránya pénz ne volna! A háborúhoz is ez kell, háromszorosan... Zsarolni is lehet vele, könnyen el lehet csúszni miatta. Szörnyű egy eszköz! Elvakítja az embert a hamis csillogásával, s mint egy észbontó szerelmes, birtokolni akarja szerelme tárgyát… Pedig Jézus olyan egyértelműen mondja: „Senki sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat megveti: nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak. Mt 6, 24

S rögtön itt is vagyunk napjainkban. Ismerjük a valódi értékeket, az igaz elveket, a Tízparancsolatot? Megtartottuk- e ifjúkorunk óta? Igyekeztünk szépen felépíteni az egzisztenciánkat, hogy legyen mit a tejbe aprítani majd idős korunkban is? Hogy is van ez? Az elvek versenyeznek a javakkal? Ugyanaz megy személyes életünkben, mint nagyban a világban? Nézzük a más vagyonát, a másik országot, és közben irigyeljük az ő jólétét? Hogyan nyilatkozik meg egy keresztyén ember, egy istenfélő a pénzügyek tekintetében? A sajátjára gondol csupán? Hordoz- e felelősséget, érti- e a közteherviselést, eszköznek vagy célnak látja saját életében az anyagi javakat? Vagy a pénz dolgában nem ismerünk tréfát, sem elveket? Nézzük meg, mi zajlik a világban, a kontinensünkön! Az embereket - de akár országokat is- a pénzzel jól sarokba lehet szorítani. Szomorú, igaz történeteket tudnék mesélni a rendszerváltoztatás előtti időből, hogyan késztettek embereket a lelkiismeretük, hitük ellenében ateista elvek előtti meghajásra. (Több- kevesebb sikerrel ugyan)." Pénzt kapsz, lehetőséget az ingyen tanulásra, csak állj be a vörös csillag alá… "Jézus pont az ellenkezőjét mondja. " Oszd szét a vagyonodat és kövess engem!" Hiányzik még valami számodra? Az örök életbe akarsz bejutni? Azt nem úgy kell megszerezni, minta földi értékeket. Nem kiérdemelni, megfizetni, kiügyeskedni. Ehhez sokkal több köze van Jézus követéséhez.  A pénz szerelmét fel kell váltani az Úr szeretetére. Az előbb említett vagyon a Tízparancsolat feladását kéri és a parancsolatok közül rögtön az elsővel kezdi- belőle lesz az Isten, aki hódolatot vár. S ez után jön a többi is, amit fel kellene adni: hát nem ezt látjuk a világban? Egy Isten elsőségét tagadó, Tízparancsolatot, az Úr teremtettségi rendjét tagadó, szép kifejezéssel élő progresszív, modern, látszatra mindenkit elfogadó, de Isten igéjét elutasító szemléletet? Remélem látják ezt is a Testvérek!

Ahogyan van keresztény értelmiségiek szövetsége- ők hívnak mindennapi imára a hazánkért egészen a választásokig- úgy van keresztény vezetők és üzletemberek társasága is. Hasznos lehetne egy- egy konferenciába belehallgatni, de már a honlapjuk kezdő oldala is beszédes. (keve.hu) A riói Krisztus Megváltó monumentális szobrának fotójával és egy mondattal köszöntik az olvasót: " Hálás a szívünk, hogy Isten gyermekei lehetünk." Nos ez a kulcs. Nem az az első, hogy mi a helyzet a befektetésekkel, ki mire költötte…, mennyibe kerül?... miért annyi? …  hű de sok!  hova tették? … stb. Hanem egy hitvallás: hálás a szívünk, hogy Isten gyermekei lehetünk.  Ez azoknak a szívéből felszakadó mondat, akik Jézust követik. Ez méltó hozzájuk.

Mert lehet úgy is, ahogyan ez az ember tette. Amikor Jézus azt kérte, tegyen jót a pénzével, adja oda a szegényeknek ő előre tudta, hogyan tud gondoskodni erről a ráhagyatkozó, benne bízó emberről. De az ember szerelmese a pénze volt és a szívét nem akarta odaadni Jézusnak. Nem neki hiányzott valamije, belőle hiányzott valami. Egy valami még hiányzik belőled- pontosan ezt mondja Jézus. Régi mondás, hogy az ember pénztárcája tér meg a legutoljára. Ez szükséges ahhoz, hogy létrejöjjön a feltétlen bizalom az Úrban, a hit a Gondviselőben. A szív odaadása. Ez az ember nem adta oda. Nem csak a vagyonát tartotta meg, hanem a szívét is. Megtartotta a szerelmesének, a pénznek… Hiszen amin a szívünk csöng, az az Istenünk- mondta Luther is.

Ki üdvözülhet? Az ember nem, mondja Jézus. Mert a szívnek megannyi szerelmese van, akiket kedvesebbnek, jobbnak, szebbnek tart Jézus Krisztusnál.  Ezért üdvözülni lehetetlen, egészen egyszerűen ez az igazság. Az ember számára elérhetetlen, egyedül az Istennek lehetséges. Az örök élet ajándék, kegyelem, egy tálca gazdagság. Lehet elfogadni, és lehet hátat fordítani neki. Az újszövetségi híradások között egyedül itt fordul elő, hogy valaki így megy el Jézus közeléből: lehajtott fővel, üres szívvel… de velünk nem kell ez történjen. A gazdag férfi szomorú evangéliumi története lehet/ legyen számunkra örömhír.  Hogy bár senki emberfiának nem lehetséges üdvözülni, de van Üdvözítőnk, aki az örök életet nekünk akarja ajándékozni. Nekünk nyitja meg, nekünk nyújtja kegyelemből, csak adjuk neki a szívünket, hogy Ő legyen annak szerelmese. Ámen

A bejegyzés trackback címe:

https://skata.blog.hu/api/trackback/id/tr8016667266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása