Építsetek utat a pusztában az Úrnak! Ézs 40,3

Igék, imák, képek

Igék, imák, képek

Kísértések

2012. február 28. - Skata

Jézus megkísértésének története évszázadok óta böjt első vasárnapján hangzik el Máté evangéliumának negyedik fejezetéből. 40 nap éhezés után közelíti meg Őt a kísértő és három olyan ponton támadja, ami a mi életünknek is legnagyobb dilemmáit adja.

A hosszú koplalás után ezt mondja a gonosz Jézusnak: " Ha Isten fia vagy, mondd, hogy ezek a kövek változzanak kenyérré."

A templom párkányára állította és így szólt a következő csábítás: " Ha Isten fia vagy vesd le magad, mert meg van írva: angyalainak parancsot ad, hogy meg ne üsd a lábadat a kőbe."  

A harmadik, hogy a világ minden gazdagságát megmutva ezt mondta: "Mindezt neked adom, ha leborulva imádsz engem!"

Három téma, amiben bárki közülünk kísértést szenvedhet. Az első, az anyagi szükségeletek köre. Vajon mire és mennyire van szükség? Jézus kijelenti, hogy "nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, ami az Isten szájából származik". Vajon előrébb való-e a táplálék, a ruházat, a kézzel fogható életelem, mint az áldás, a békesség, a lelki erő, Isten kegyelme? Mi az, ami minimálisan szükséges az élethez és mi tartja meg az életünket? Nem hinném, hogy pár falat kenyér csupán, vagy egy öltözék ruha, a fedél a fejünk felett, vagy a családunk. Azért vagyok ebben biztos, mert ebben a gyülekezetben nagyon sokan élték át, hogy deportálták őket kényszermunkára, elvették a fiatalságukat, s mire hazajöttek nem volt sem ház, sem tanya. De már kitelepítették a családtagokat is, és a megélhetést adó földet is elvették. Minden odaveszett, amit mi egzisztenciának hívunk. Mi tartotta életben őket? A kegyelmes Istenbe vetett remény és a hitük. Az élethez több kell, mint amit el lehet nyerni, amiért meg lehet dolgozni. Milyen érdekes, hogy az ember nem retteg attól, hogy soha többé nem hallhatja Isten igéjét, de attól igen, hogy nem lesznek meg a mindennapi élethez az idálisnak tartott feltételek. Milyen különös, hogy a kísértő nagyon tudja, mennyire földhöz ragadtak vagyunk, és a lelki adományok sokáig nem is tudnak hiányozni...

A második kísértés nem csupán annyi, hogy ne tegyük próbára Isten hatalmát. Az is benne foglaltatik, hogy mennyit tartunk elegendőnek az Istenről való tudásból. Isten létezik. Isten hatalmas. Isten erős. Isten megvéd. Isten nem hagy el. Isten figyel rád. EZT MIND tartalmazza a gonosz beszéde! Sőt pontosan idézi  a Szentírást! DE vajon tudom- e mit szeretne Isten az övéivel? Tudom- e hogy gyermekeként hogyan kell élnem? Ismerem-e az Ő akaratát és tudom- e hogy Ő mit vár el tőlem? Nem elég több év hittanóra, a rengeteg istentisztelet, a tudás arról, hogy Isten mindenható. Azt is tudnom kell, hogy én az Ő szeretett gyermeke vagyok, akinek szabályokat és értelmet ad. Azt is tudnom kell, hogy mivel okozok neki szomorúságot. Istenről nem elég bizonyos dolgokat tudni, őt szeretni kell és vele kapcsolatban kell lenni. Hatalmas kísértés, hogy azt gondoljuk bármikor rendekezésünkre fog állni az Úristen, ha parancsolunk neki. Nézzük csak meg mennyire félnek a kötelező hitoktatástól! De miért? Mert a kísértő elhiteti, hogy az a heti 1- vagy 1,5 óra nagyon sok. Bezzeg a rengeteg lélektorzító film, internetes játék ellenében alig emel valaki szót! Sőt nem is értik mi a baj vele. A kisértő precíz munkát végez- Istennek az a dolga, hogy megvédjen- de ki gondolkodik azon, hogy ne tegye ki magát direkt a rossznak? Fel sem tudjuk lassan mérni mi a rossz és a jó...

A harmadik kisértés az országok dicsősége- a hatalom kérdése tehát. Hatalom, de milyen áron? Kinek adja a lelkét időközben? Nagy árat kell fizetni. Nem kérdés, hogy a hatalom torzít. De ezen túl azon is elgondolkodtam, hogy az ember kinek mit ad és mit kap cserébe. Sokalljuk- ez árat? Ha 5000 Ft-ot viszünk a boltba, nem sokat kapunk érte, de ki az, aki minden további nélkül ekkora összeget beletesz a vasárnapi istentisztelet után a perselybe. 1 óra a tv előtt, baráti beszélgetéssel töltve, a tóparton horgászva nem nagy idő, de vasárnap 10-11 között, vagy egy hétközi bibliaórán rész véve sok. Mit adunk és mit kapunk? Hiszem, ha Istennek adjuk magunkat, az Ő hatalmából, szeretetéből és örök életéből kapunk. Ha pedig csak a mulandókat hajszoljuk, csakis mulandót kaphatunk. Bármi nagynak is tűnjön az e világi dicsőség, hatalom és érdem, ez mind mulandó, erre a világra vonatkoznak. Ha nem engedjük, hogy megkaparintson, elámítson, akkor rájövünk, hogy jobb a maradandóra figyelnünk, annak mindent alárendelni. Csakis az Örökkévaló képes örök hatalmat, értéket és életet adni. És csakis őt kell imádni, senki mást.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://skata.blog.hu/api/trackback/id/tr374220501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feró 2012.02.29. 22:39:00

Hálás Tiszteletem!

Ami számomra a legnagyobb felismerés és
LEGNAGYOBB hiba VOLT ,és szerintem az emberek legnagyobb hibája ha megszüntetik
,vagy nem ápolják a kapcsolatot a SAJÁT
TEREMTŐJÜKKEL.Nagyon megragadt egy régi
mondat amit tőled hallottam,hogy ISTEN
mindenki házának ajtaján kopogtat ,csak kérdés,hogy ki engedi be?
Hallottam egy rövid mondatot amin gondolkoztam ,hogy ezt minden embernek
tudnia kellene így szól.

ISTENNÉL egyetlen BŰN sem marad BŰNTETTLENÜL.
Szerintem mindenki életében eljön a megbánás ideje,csak kérdés ,hogy Mikor?
Mostanában érezgetem ha csak Én egyet
lépek felé Ő sokkal többet ad,csak észre kell vennem?
Számomra Szinte Felfoghatatlan.

AZ ÚR angyala őrt áll az ISTENFÉLŐK
mellett és megmenti őket.

Zsoltárok 34,8

ISTEN ÁLDJON !

Köszönettel

FERI

Skata 2012.03.09. 14:16:57

Igaz, hogy Isten nem hagyja a bűnt büntetlenül, ez ellenkezne az Ő szentségével. De az is igaz, hogy nem kell minden bűnünkért bűnhődnünk- Jézus Krtisztus már bűnhődött helyettünk. Ezt talán nehéz lesz megérteni: a bűnt megbocsátja Isten, viszont hordozzuk annak következményét. Gondoljunk csak arra, hogy ha egy ember a börtönbe kell menjen valami miatt, átélheti Isten megbocsátó szeretetét, de ennek ellenére nem mentesül a szabadságvesztéstől. De az is igaz, hogy egy seb, vagy egy rossz döntés utóélete emlékeztethet bennünket a bűnünkra akkor is, ha már elfogadtuk Isten bűnbocsánatát. Komoly téma ez, úgy hiszem ezért nagyon örömteli az úrvacsora lehetősége is. Áldott napokat. Kati
süti beállítások módosítása