Építsetek utat a pusztában az Úrnak! Ézs 40,3

Igék, imák, képek

Igék, imák, képek

A bölcsesség kezdete

2022. szeptember 04. - Skata

az_ur_felelme.png Minden kezdet nehéz- legalábbis mindannyian ezt valljuk, akik már bármit is próbáltunk első alkalommal megtenni. Sokan őszintén vállalják, hogy most nagyon nehéz, ismét szeptember 1-jén a tanulás kapujába találni magunkat.

Egyébként mindennek van kezdete, ezt nem spórolhatjuk meg… Tehát nem csak a mostani 9. évfolyamosoknak nehéz, akik eddig A nyolcadikosok voltatok az iskolátokban, A nagyok, a végzősök, akiket mindenki irigyelt. Biztosan nem egyszerű úgy idejönni, hogy a sulis életben megint csak kezdők vagytok, hiszen erről szól ez az év: kezdők lettetek.  De egyikünknek sem kellemes belefogni ... Mindegy egyébként, hányszor kezdünk valaminek neki, elárulom nektek, hogy 2000-dik alkalommal sem könnyű hétfőn korán kelni- legalábbis iskoláskorom óta így van ez.

Minden kezdet nehéz és sőt kezdőknek sehol sem egyszerű. Egy fiatal jogász hölgy mesélte, hogy az egyetemet elvégezve munkába állt egy ügyvédi irodában. Tettvággyal és kíváncsian indult az első napjára. Bizonyára fontos iratokat és ügyeket bíznak majd rá- gondolta. Berendezkedett az íróasztalánál, minden a helyére került, várta, mivel bízza meg a főnöke, aki a tárgyalását megszakítva kilépett hozzá: kérlek, készítenél nekünk egy- egy csésze kávét? Hirtelen megszédült, akkor ő most jogi doktor vagy titkárnő? Természetesen aznap már komolyabb feladatok is várták, de ez a kezdet azóta is elevenen él benne.

Minden kezdet nehéz… annak is, akinek a doktori fokozat még alig száradt meg a neve előtt, nem csak nektek, ezen a reggelen.

Ezeket a pillanatokat azonban nem lehet kiküszöbölni. Ha kikerülünk az iskolapadból, akkor is kezdők leszünk a munkahelyen, bármilyen komoly tanulmányokat is folytattunk vagy szakképesítést szereztünk. Tudjuk, hogy nem mehetünk rögtön a második osztályba, nem lehetünk rögtön egyetemisták, vagy a szakma mesterei, az első lépcsőt itt nem lehet átugrani.  Talán azért is olyan nehéz a szívünk az új kezdet miatt, mert megint el kell kezdeni a tudatos munkát, a jó időbeosztást, el kell kezdeni összpontosítani, rangsorolni a fontos tennivalókat, s azt elérendő célok miatt el kell kezdeni áldozatot vállalni.  Hiszen mindennek van kezdete: s ha neki sem állunk, akkor hogyan haladhatnánk előre? A kezdet azonban nem csak nehéz, hanem nagyon meghatározó pillanat.

A Harry Potter regények vagy bármely más világsikert aratott irodalmi mű kezdete talán az első mesehallgatás vagy az írásóra volt az első osztályban, amikor betűvetést tanulták. Egy csodálatos szimfónia vagy egy nagyszabású koncert kezdete egy zeneovis foglalkozás lehetett vagy amikor először tartott kezében valaki játékgitárt. A Nobel -díjas Wigner Jenő, Neumann János, Harsányi János emléktábláján a fasori evangélikus gimnáziumban tanáraik neve is szerepel, Mikola Sándor és Renner János, Rátz László, Hittrich Ödön, hiszen tanítványaik zseniális képességeinek kibontakoztatói ők voltak, pályafutásuk kezdetén ők álltak ott. Nem mindegy az indulás, a kezdet, még egy Nobel díjas esetében sem.

A bölcsességnek is van kezdete- nem szimplán a tudásnak. A bölcsesség több, mint valamit jól tudni, helyesen értelmezni és alkalmazni. Gondold csak végig olvasmány vagy filmélményeidet, egy- egy találkozást idős emberekkel. A bölcs emberekben van valami különleges, rájuk lehet hagyatkozni, ők biztosan jó tanácsot adnak, jó emberismerők, jó segítenek jól dönteni, mert az élet dolgaiban van megbízható tudásuk. Azt hiszem, mi mindannyian nem csak okos és tanult emberek szeretnénk lenni, hanem bölcsek, hiszen egy bölcs ember képes leküzdeni a legnagyobb nehézségeket is sőt azt is tudja, mi a boldogság titka…

Itt, ebben az iskolában elkezdhetsz bölcs emberré lenni. Már most. Nem kell Gandalfnak vagy Dumbledore-nak lenned vagy Mc Galagony professzornak- ha lány vagy…  A bölcsesség kezdete az Úr félelme. Ez nem az agy, hanem a szív dolga. Itt egyedül az Istenre nyitottságod és a bizalmad számít. Az Úr félelme ennyit tesz: Istennel számító, Istentől függő, Istenre hangolt, Istent komolyan vevő, Isten előtt alázatos, Istenben bízó. Aki bölcsességet akar, vagyis az élet dolgaiban szeretne tisztánlátást, annak Istent kell keresnie és tisztelnie, az Ő igéjét tanulnia és törvényét megtartania és lelkiismeretét Isten igéjéhez kapcsolnia. Mert Ő az élet Ura.

A bölcsesség definíciója ez a katolikus lexikon szerint: „a →Szentlélek hét ajándéka közül a legértékesebb, belénk öntött erény, mely az elmét készségessé teszi az isteni szempontok szerinti gondolkodásra és cselekvésre.”

A tanévnyitó ünnepi istentiszteletek neve röviden: Veni Sancte- Jöjj Szent, hosszabban: Veni Sancte Spiritus! Jöjj Szentlélek! Ezért imádkozunk. Hogy Isten küldje el Lelkét és tegyen képessé bennünket, hogy elkezdjünk bölccsé formálódni. Jöjjön a Lélek, és formálja a szívünket. Mert a test és a szellem jó kezekben van- de Szentlélek nélkül nincs bölcsesség, nincs valódi önismeret sem emberismeret, de istenismeret sem enélkül mi csak vágyakozhatunk arra, hogy választ kapjunk az élet nagy kérdéseire. Miért van annyire szükségünk a szeretetre, miért van szenvedés és halál és egyáltalán mi lesz velünk majd azután, tényleg megtaláljuk- e a boldogságot, mi a küldetésünk, mi a terv velünk… Szentlélek nélkül nincs megnyugtató válasz, csak folytonos kérdezősködés és okoskodás, de a bölcsesség kezdete az Úrnak félelme.

Ebben az évben a kezdetekhez térünk vissza. 1802 november 1-jén kezdték el itt, Berényben el az első evangélikus gimnáziumban a tanulást. 10 éve újra egyházi fenntartásban működik ez a középiskola. Nagyon fontos kezdetek, ezek a kezdetek a bölcsesség szent tudományának kezdeit is jelentik. Sok ezren kaptak esélyt arra, hogy bölccsé váljanak vagyis, hogy megérthessék miért is kapjuk Istentől ajándékba az életet.

Tíz év során legalább 400 áhítatot tartottunk. Az 5 év alatt, amíg valaki nálunk gimis, 850 alkalommal hallja reggelente az igét, mondhat imádságot. Ilyen sok alkalom, hogy valaki elkezdjen bölccsé lenni. Mert Isten ennyiszer szól, ilyen sok lehetőség van megragadni az Ő szeretetét, Őt ennyiszer lehet megérteni, rácsodálkozni, elfogadni a kegyelmét, vezetését, az Úr Jézus által kapott bűnbocsánatot és örök életet. S ha valaki még ennyi idő után sem képes benne bízni, akkor bizony ennyi alkalom múlik el, mintha egy hozzánk érkező bölcs vendégre ennyiszer csapnánk rá az ajtót…

Veni Sancte Spiritus! Jöjj Szentlélek és kezd újra titokzatos isteni munkádat a szívünkön. Hogy tudjuk bízni benned, hogy eltűnjenek félelmeink, hogy viszontszeressük a mennyei Atyát, formálj bennünket istenfélő, hívő emberekké, hogy ne csak műveltek és érettek legyünk, ha majd innen elköszönünk, hanem bölcsek, akik már rátaláltak az élet értelmére és elnyerték az örök életet. Jöjj Szentlélek tölts be bennünket, a szívünket és a közösségünket is. Ámen

A bejegyzés trackback címe:

https://skata.blog.hu/api/trackback/id/tr2917923905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása