Építsetek utat a pusztában az Úrnak! Ézs 40,3

Igék, imák, képek

Igék, imák, képek

Nagypéntek

2012. április 06. - Skata

 Majd elindultak a Hór-hegytől a Vörös-tenger felé, hogy megkerüljék Edóm országát. De útközben elfogyott a nép türelme, és így beszélt a nép Isten és Mózes ellen: Miért hoztatok el bennünket Egyiptomból? Azért, hogy meghaljunk a pusztában? Hiszen nincs kenyér és nincs víz, szívből utáljuk ezt a hitvány eledelt. Ezért mérgeskígyókat küldött az Úr a népre, és azok megmarták a népet, úgyhogy sok izráeli meghalt. Ekkor odament a nép Mózeshez, és ezt mondta: Vétkeztünk, mert az Úr ellen és ellened szóltunk. Imádkozz az Úrhoz, hogy távolítsa el rólunk a kígyókat! És imádkozott Mózes a népért. Az Úr pedig ezt mondta Mózesnek: Csinálj egy rézkígyót, és tűzd rá egy póznára. Mindenki, akit megmart a kígyó, életben marad, ha föltekint arra. Mózes tehát csinált egy rézkígyót, és föltűzte egy póznára. Ha azután megmart valakit a kígyó, és föltekintett a rézkígyóra, életben marad. 4 Mózes 21, 4-9  

 

 Isten jóságos- meghallgat

Izrael történetének egy részébe nyerünk bepillantást- egy sikeres csata után vagyunk, amikor Isten népe átélhette: az Úr meghallja szavukat és kezükbe adja ellenségüket. Fogadalmat tettek az Úrnak és az Úr meg is adta nekik azt, amit kértek tőle. De aztán zúgolódni kezdtek. Elfogyott a türelmük. Amikor nem volt meg az élelem, és nem úgy történek a dolgok, hogyan ők akarták volna, lázadni kezdtek a sorsuk ellen. Erre válaszul jött Isten büntetése.

Milyen különös, hogy ez minden generációban így van. Addig megy a fogadkozás, imádság, az ég ostromlása, amíg Isten meg nem hallja a könyörgő szót és nem teljesíti az imákat. S ha az Úr nem úgy engedelmeskedik az embernek, ahogy mi akarjuk, akkor jön a lázadás, a zúgolódás, és elfordulás. Amíg Istennek lehet parancsolni és egybeesnek a szándékok, minden rendben van. De ha Isten megmutatja hatalmát, más felé viszi az ember sorsát, mint ahogyan ő tervezte, jön a panasz és a kétely, sőt az ember azzal védekezik, hogy Isten nem csupán Isten szeretetét, vagy jóságát, de létét is kétségbe vonja.

 

Isten szent- megbüntet

Az Úrnak van hatalma arra, hogy mindent felhasználjon legkedvesebb teremtménye, az ember meggyőzésére, visszafordítására. Ebbe bizony a negatív események is beletartoznak. Ő az izraeli népet a hazájába, Kánaánba akarta vinni- a rabszolgaságból a szabad életre. Az félelem és kiszolgáltatottság helyzetéből az öröm és nyugalom hazájába. Mennyi próbát kell addig kiállni,  hogyan kell megmutatni a hűséget, mire kell felkészüljenek és képesek legyenek? Hányszor kell átéljék Isten csodálatos vezetését és hatalmát út közben? Mennyiszer kell megtapasztalják, hogy nem ők az irányítói sorsuknak és Isten komolyan veszi kiválasztásukat? Hányszor kell tudatosuljon bennünk, hogy Isten erejét őt nem képesek felülmúlni, sem megérteni? És mennyiszer kell megtapasztalják saját esendő voltukat, kishitűségüket? Nagyon sokszor, 40 év alatt biztosan nap mint nap- a ami le van jegyezve az Ószövetségben azok csak a legjelentősebb események, helyzetek!

Isten büntet- amikor kell, akkor ránehezedik a keze az övéire is. Az ok nem is a panaszban van, hanem abban, hogy elfedték csodáit.

 

Határkőnél hittel megállni,
határköveknél visszanézni,
hálás szívvel múltat idézni:
csodákra emlékezni jó!

Meglátni, hogy minden utunkat
hű és hatalmas kéz vezette,
javunkra szolgált minden tette:
csodákra emlékezni jó!

Látni, hogy át viharon, vészen
hű Mesterünk hogyan segített,
éjekre fényt hogyan derített:
csodákra emlékezni jó!

Határköveknél hálát adni,
és hallelujás köszönetben méregetni,
mi mérhetetlen:
csodákra emlékezni jó!

Messzi évekre visszanézni,
és számbavenni ezer áldást,
erőt, kegyelmet, megbocsátást:
csodákra emlékezni jó!

Hallelujás hálaadással
leborulni egy határkőre,
s elindulni hittel előre,
amerre hív az égi szó.

( Túrmezei)

 

Pontosan ez nem volt már meg Isten népében!!! Megfeledkeztek róla, kétségbe vonták minden addigi jóságát, Istennel szembefordultak, megkérdőjelezték, hogy be fogja-e teljesíteni a nekik adott ígéretet. A büntetés ezért jött, mert Isten ez által is megmutatta hatalmát. Neki mindenki engedelmeskedik, ő az egész világnak parancsol!

 

Szeretet- könyörületes, szabadító

Készítsd el a szabadulás útját- készítsd el a menekülés lehetőségét- egy póznára tűzött kígyó. Jel arra, hogy a nekik ártó mérges kígyó felett is van hatalom- Jel arra, hogy isten maga cselekszik, az övéiért. Jel arra, hogy nem kell semmit sem tenni, csak feltekinteni!

 

A keresztfához megyek, mert máshol nem lelhetek nyugodalmat lelkemnek.EÉ 208

Milyen nagy nekibuzdulása van a hitemben! Végső kétségbeestemben az eget ostromlom- ha megkapom, talán már hálát sem adok. Majd ha baj ér ismét zúgolódok, elfeledem a csodákat. Elfeledem, hogy eddig is csak kegyelemből éltem- nem engedelmeskedem,  lázadok, és zokon veszem a büntetést, ami arra van, hogy kijózanodjam, észrevegyem, hogy mégiscsak ott áll felettem az Isten.

 

Ő pedig újra ad, jön, megmutatja magát- büntet, de nem bennünket, összetör, de nem a mi életünket, a keze ránehezedik a bűnre és közben megmenti a bűnöst. A bűnt szegezi oda a keresztre. A mi bűneinket, a tiedet, az enyémet.

 

Isten megteremtette az embert, és kezet adott neki.

Kezet arra, hogy építsen,

de az ember megtanult rombolni.

Kezet adott arra, hogy simogasson,

de az ember megtanult ütni.

Kezet adott arra, hogy vigasztaljon,

de ő bánt.

Isten kezet adott, hogy az ember adjon,

és ő megtanult lopni.

Arra adott kezet, hogy hívjon,

és az ember elutasítja magától a másikat

Kezet adott arra, hogy fölemeljen,

és ő sokszor tétlen marad.

Kezet adott, hogy azzal az ember az életet óvja,

és ő megtanult ölni.

Kezet adott, hogy imádkozzon,

és ő megtanult átkozni.

 

Ezért Isten adott Valakit, akinek a keze:

simogat

vigasztal

ad

hív

fölemel

áld

 

De a többi kéz átszegezte az Ő kézét:

a katonák keze

Pilátus keze

a tanítványok keze

a mi kezünk

a te kezed

az én kezem

 

Pár évvel ezelőtt egy svéd származású liberális politikus azon fáradozott, hogy Olaszországban vegyék le a kereszteket az iskolák faláról. Az indoka az volt, hogy Krisztus szenvedésének ábrázolása negatív hatással van a tanulókra, s diszkriminálja a más vallású, vagy vallástalan gyermekeket. – A keresztek maradtak! Mert mindenkinek szüksége van a keresztre tekinteni, hiszen elveszettek vagyunk az Ő segítsége és szabadítása nélkül. Meg kell látni, milyen hatalmas szeretetet tanúsít irántunk az Isten, mi pedig bűneinkből hozzá menekülhetünk! Ha csak feltekintünk a keresztre és láthatjuk:  megszabadulhatunk vétkeinktől Krisztus által, aki bocsánatot és életet ad, áldozata árán meggyőz és megbékít az irgalmas Istennel. 

A bejegyzés trackback címe:

https://skata.blog.hu/api/trackback/id/tr544368089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása