Építsetek utat a pusztában az Úrnak! Ézs 40,3

Igék, imák, képek

Igék, imák, képek

Hálaadás

2013. július 28. - Skata

levendulaszív.jpg

Igehirdetés 2013. július 28-án,

az Oroszországból való hazatérés

66. évfordulóján,

Hálaadó istentiszteleten

5 Mózes 7, 6-12 alapján

7, 6 Hiszen te Istenednek, az Úrnak szent népe vagy. Téged választott ki Istened, az Úr, hogy tulajdon népe légy valamennyi nép közül, amelyek a föld színén vannak.           7,7       Nem azért szeretett meg, és nem azért választott ki benneteket az Úr, mintha valamennyi nép közt a legnagyobbak volnátok, hiszen a legkisebbek vagytok valamennyi nép közt,              7,8      hanem azért, mert szeret benneteket az Úr, és megtartja azt az esküt, amelyet atyáitoknak tett. Ezért hozott ki benneteket az Úr erős kézzel, és ezért váltott ki a szolgaság házából, Egyiptom királyának, a fáraónak kezéből.  7,9       Tudd meg tehát, hogy a te Istened, az Úr az Isten. Állhatatos Isten ő, aki hűségesen megtartja szövetségét ezer nemzedéken át is, azok iránt, akik szeretik őt és megtartják parancsolatait. 7,10      De megfizet személy szerint azoknak, akik gyűlölik őt, elpusztítja őket. Nem késik megfizetni személy szerint annak, aki gyűlöli őt. 7,11      Tartsd meg tehát azokat a parancsolatokat, rendelkezéseket és döntéseket, amelyeket én parancsolok ma neked, és teljesítsd azokat!      7,12 Ha tehát hallgattok ezekre a döntésekre, ha megtartjátok és teljesítitek azokat, akkor az Úr, a te Istened is hűségesen megtartja a szövetséget, amelyet esküvel fogadott meg atyáidnak.

 1.      Istenednek szent népe vagy… 

2.      Szeret benneteket, ezért kihozott a szolgaság földjéről

3.      Ő megtartja szövetségét az őt szeretőkkel

4.      Hallgassatok rá, és Ő hűséges lesz hozzátok nemzedékeken át!

Szeretett ünneplő gyülekezet!

1.         Istenednek szent népe vagy…A származás meghatározza, mi történik az emberrel. Ezt az alapmondatot, és ennek az igazát a ma közöttünk levő, fiatalon elhurcolt testvérek tudják a legjobban. Egy harmonikus családban felnövő gyermek későbbi élete is nagyobb eséllyel lesz kiegyensúlyozott, egy feszültségekkel terhelt kapcsolatot szemmel követő gyermek maga is zaklatottá válik, torzul. A módosabb családból származó hamarabb jut hozzá külföldi tanulási lehetőségekhez és már fiatalon többet utazik Számos idős testvértől hallottam arról, mit jelentett nehéz körülmények között élő, szűkösen gazdálkodó család gyermekének lenni, ami magával hozta a gyermekek korai felelősségvállalását, munkáját. A származás, ha nem is dönt arról, mire vihetjük, de mégis nagyban befolyásolja a későbbi életvitelt, életminőséget, mindazt, ahogyan a világot látjuk. A mai ige, nekünk szól. A Bibliában mindig nekünk szól az Úr. A Szentírás nem csak egy régen élt kiválasztott népnek íródott, hanem mindazoknak, akik figyelni akarnak Isten beszédére. Ma azt hallhatjuk, hogy az Úr szent népe lehetünk! Mit jelent ez? Azt, hogy az Övéi vagyunk. Istené. Ez az igazi származásunk. Ez a valódi hovatartozásunk. Az Ő teremtményei, az Ő kedves gyermekei, szeretett népe. Sőt szent népe, ami azt jelenti: neki elkülönített az ő céljaira szánt. Mennyivel más így végiggondolni egy egész életútra, több mint 80 évre, de a leszármazottaknak is, saját személyes sorsukra! Nem arról van szó, hogy úgy kell magunkra nézni, mint minkét oldalról német felmenőkkel rendelkezőknek, vagy úgy, ahogyan azokra az azonosító lapokra volt írva, hogy félvér. Nem úgy, hogy megkínzott, megalázott közösség egy tagja, a bűnös népbe tartozó polgár. Isten azt mondja, az enyémek vagytok! Arra rendeltelek benneteket, hogy ezt tudják rólatok. Akik bár nagy próbatételeket éltek át, de akikkel mégis gondol Uruk, akik évtizedek múltán is hirdetői lehetnek Isten nagyságának, kegyelmének.

2.         Szeret benneteket, ezért kihozott a szolgaság földjéről A zsidó nép számára az Egyiptomból való szabadulás egy olyan nagy horderejű esemény volt, ami nemzedékeken át hatást gyakorolt közösségi és vallási életükre. A szabadulás élménye és csodája minden reményüket felülmúlta és mindaz, ahogyan történt még inkább megerősítette bennük a hitet Istenben, akinek volt hatalma és ereje őket megszabadítani. Hiszen amíg ott voltak, vetették a vályogot, építették a fáraó piramisát, számtalanszor elkeseredtek, túl voltak terhelve testi, lelki, szellemi téren egyaránt. Milyen könnyű párhuzamot vonnunk! Bár nem mindenki élte át a bányamunkát, és a lágerélet szörnyűségeit, mégis mindannyian részesei lehetünk az ő megpróbáltatásaiknak. Az itthon maradottak együtt szenvedtek az Oroszországba elhurcoltakkal, a későbbi leszármazottak is jól értik, kitörölhetetlen, mély fájó nyomokat hagyott maga utána az a két és fél, másoknak pedig az öt év, amíg a jóvátételi munka, a malenykij robot tartott. ( NÓTA) -- Te hatalmas Isten, szabadíts meg innen! – Igen, vannak pillanatok, amikor világosan látjuk: emberi síkon nincs megoldás. De az Istennél nincs lehetetlen. Mekkora hatalom volt az ókorban az egyiptomi fáraóé, és Isten megtörte az uralmát a népe felett! Mekkora halalommal rendelkeztek a szovjetek, félelmetes ellenpólusa voltak Amerikának is, a másik világhatalomnak. És az Úr mégis kihozta, kiragadta a kezükből az övéit, nem feledkezett meg róluk! Mert szeret benneteket az Úr, és megtartja azt az esküt, amelyet atyáitoknak tett. Ezért hozott ki benneteket az Úr erős kézzel, és ezért váltott ki a szolgaság házából.

A szabadulás és Isten szeretete összetartoznak. Nem véletlen volt, és nem is csupán csak valami különös diplomáciai lehetőség nyílt. Isten szeretetének következménye, hogy nem feledkezett meg övéiről és elkészítette a szabadulás útját. Isten szeretetének következménye, hogy felébredt a befolyással rendelkező emberekben az akarás, a tenni vágyás, az együttérzés és elcsitult a félelem. Ki- ki a maga helyén megmozdult a berényi fiatalokért. A szabadulás és Isten szeretete összetartoznak.

3.         Ő megtartja szövetségét az őt szeretőkkel… hűséges lesz hozzátok nemzedékeken át.

Sok beszélgetésnek voltam hallgatója, több idős elbeszéléseit ismerhettem meg. Január 6-ára, elkészült egy majd félórás összeállítás is a visszaemlékezésekből, talán még nem túl későn. Még közöttünk él a hallgatás, a megbélyegzettség érzése, a félelem is. Talán az is kérdés volt, hogy a származás vajon hozhat-e jót, vagy még mindig akadály? Minek felhánytorgatni a múltat? Fájó, sötét időszak volt az. Mire jó évtizedek múltán kérdezősködni, megváltoztathatatlan a múlt és az egész életen át hordozott sebek is. Még ebben az évben is át kellett élni az értetlenséget, amikor a nyugdíjrendezés ügye előkerült. Úgy tűnik, nem olyan fontos ez, nem olyan közérdekű, nem olyan szembetűnő- pedig itt, nekünk az volt, a személyes és közösségi létet teljesen átforgató. 6-7 évtized távolában történt és az érintettek már fáradtak a magyarázkodásra, az események bemutatására, elég volt… -- Az Úr ezt mondja: én megtartom szövetségemet nemzedékről nemzedékre!  Ha valami a feledés homályába is vész, Isten szeretete nem szűnik meg, szövetségét nem szakítja meg- azokkal sem, akik nekünk most fontosak, akik utánunk jönnek, akik hozzánk tartoznak, akik tőlünk származnak…

4.         Hallgassatok rá!

A sok bátorításra jó odafigyelni, Isten szava békét ad. De utat is mutat nekünk. Ezért hallgassunk még inkább újszövetségünk szerzőjére, Jézus Krisztusra, aki maga a Szabadító. Akinek élete, értünk vállalt szenvedése és halála árán van az igaz szabadulás. Mert minden lélekben dől el. Minden onnan indul ki. Nem fogadkozni kell évtizedek múltán, sötét világtörténelmi időszakokra gondolva, hogy „ emlékezzünk, hogy ne történhessen meg ilyen, állítsunk mementókat, hogy ne történhessen meg ilyen… Hallgassunk Jézusra! Kövessük Őt! Véssük a szívünkbe szabadítását, éljünk szeretetéből, vegyük komolyan velünk kötött szövetségét! Lássuk meg, hogy az hogy az igaz szabadítás mégiscsak a bűnből, halálból való szabadítás, Őáltala. A Benne való hit tart meg minket, mind nyomorúságban kísértésben. A Benne való hit visz haza is minket, örök otthonunkba. 

A bejegyzés trackback címe:

https://skata.blog.hu/api/trackback/id/tr555429580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása