Építsetek utat a pusztában az Úrnak! Ézs 40,3

Igék, imák, képek

Igék, imák, képek

Ébresztő, mozdulj!

2023. március 20. - Skata

talpra_magyar.jpgA tudatlanság időszakait ugyan elnézte Isten, de most azt hirdeti az embereknek, hogy mindenki mindenütt térjen meg. Ap Csel 17,10

Nem mondok újdonságot azzal, hogy nemzeti ünnepeink közül ez a mostani (március 15-e) a gyerekek és fiatalok számára a legérthetőbb és felnőttként is ehhez vonzódunk a legjobban. Ha visszaemlékszem az iskolás évekre én is ezt szeretettem a leginkább. Mert nem csak annyiból állt, hogy a teljes iskola a művelődési házban együtt ünnepelt, szavalatokat hallgattunk szép műsort néztünk, hanem mozgalmas, színes programokat szerveztek köré. Az 1848. március 15-i forradalmi események ui. alkalmasak arra, hogy minden életkorban rátaláljunk legalább egy olyan üzenetre, ami a sajátunk lehet. Ha valami igazán inspiráló, hát akkor a márciusi ifjak lendülete és bátorsága mindenképpen az. Ahogyan együtt élték meg ezeket a napokat, egy nemes és jó ügyért, amit a 12 pont is rögtön deklarál: legyen béke, szabadság és egyetértés. Pozitív az üzenet és ez magával ragadja az embereket. Ezek a napok azért fényesek és ragyogók nemzetünk történelmében, mert jó célért küzdöttek. Minden nyilvánvaló volt, nem valami homályos konspiráció volt ez részükről, hanem bátran vállalt szavak és tettek. Egyenes jellemmel és tiszta szívvel. Hihetetlen sokat tudunk tanulni tőlük! Már egy óvodás is képes részt kapni a március 15-i nemzeti ünnepből, hiszen a kokárdát festeni vagy azt a szívünk fölé helyezni, kis zászlóval vonulni ők is tudnak. Már ők is azonosulni tudnak az egyik legfontosabb szimbólummal. S minél idősebbek vagyunk annál többet értünk ebből.

Ébresztő! Nem ülhettek itt úgy, hogy semmi értelme nincs ennek a pár percnek. De van haszna, mert ha valaki akar figyelni, az megtalálja az azonosulási pontot, rátalál a mondanivalóra. A nemzeti dal mozgósítását nem kell hosszasan keresgélni, nem kell kutatni, mire gondolt a költő, az ő szándéka egyszerű: talpra, mozdulj, a hazádnak szüksége van rád, vége a közöny, a fásultság időszakának, most cselekedj! A mai nap akadályversenye is ezért van. Az a cél, hogy a változatos tevékenységekben, a sokféle interakcióban mozduljon a szívetek, jobban megteljen hazaszeretettel, hogy ennek a fényes és csodálatos időszaknak a lényege megmozdítson benneteket, kimozdítson, lelkesítsen, megértesse veletek, mit jelent kapott otthonunkhoz, hazánkhoz, nemzetünkhöz kötődni.

Isten igéje egyértelmű és az Úr Jézus szándéka is. Minden alkalom, amikor Ő szól, annak az a lényege, hogy mozduljunk. S nekem ma is ugyanaz a dolgom, ezen az ünnepen is, hogy számotokra Isten igéjét hirdessem és az Úr Jézusra mutassak, mint példára, mint Isten Fiára, aki követésre szólít. Ő akar kimozdítani a lelki fásultságból, a szív közönyéből és megszólít minket, mert Ő szeretne újat hozni számotokra is. Ő pazarolja ránk szeretetét. Pál apostollal mondom: Nem magunkat prédikáljuk, hanem az Úr Jézus Krisztust, akit ha a szemünk elé idézünk sokkal lelkesítőbbnek ismerhetünk meg, mint bárki embert, hiszen ő a világtörténelem legnagyobb hatású személye. Miközben a legszigorúbb a törvényértelmezése a legirgalmasabb a cselekedete.

A mai ige ezt mondja: „A tudatlanság időszakait ugyan elnézte Isten, de most azt hirdeti az embereknek, hogy mindenki mindenütt térjen meg.” (ApCsel 17,30)

Minden dicsőséges és fényes időszak egy sötét vagy gonosz időszakból emelkedik ki. Így van ez a lelki életben is. Amikor egy hiánybetegségben szenvedünk, az Isten szerető, szent Lelkének hiányában. Van időszaka a tudatlanságnak, amit ennyivel foglalok össze: amikor még az ember mit sem tud Istenről, Jézusról, reménységről és hitről, nem tudja, hogy vannak bűnei és abból szabadulni lehet. Isten elnézi ezt. Ő türelmes. Ezért szól hozzánk és szólít bennünket. De van egy pont, amikor már mozdulni kell. Ébredni, megtérni!

Ébresztő! Isten maga mondja neked és mindenkinek aki hallja: térjetek meg! Isten maga hív benneteket, ahogyan azt a béna embert is megszólította Jézus: kelj fel és járj! Ébredjen a szíved és indulj, kövesd az Úr Jézust! Nem gubbaszthatsz vég nélkül, passzívan. Olyan sokszor és sokféleképpen szólt már neked Isten, hogy nincs hivatkozási alap, hogy nem hallottad mi a jó és mi a rossz, nem tudtál az ő szeretetéről, nem tudtad, hogy bűnbánatra hív, nem tudtad, hogy vannak parancsolatai. Isten a tudatlanság idejét elnézi. A sötét és gonosz időkben is küldi az Ő Szentlelkét. Szólít, mozgósít, embereket küld. De hallani neked kell, mozdulni neked kell.

Ahogyan a Talpra magyart is azoknak a márciusi ifjaknak majd az egész nemzetnek kellett meghallania, majd indulni és ez a költemény azóta is minden magyar embernek ébresztő és lelkesítő szó. A lelki életben is ez a dolgunk, ez a dolgod. A szívednek kell mozdulni, meghallani az igét, az Úr Jézus neked szóló üzenetét. Merni érteni és akarni megújulni, megszabadulni a régi élettől, megváltozni, mozdulni, odafordulni őfelé, az üres szívet kitárni őelőtte, ami bűn azt felismerni, megnevezni és megbánni, kivetni a szívből, hogy betölthesse azt a szeretet Istene, hogy kötődni tudj Uradhoz, mennyei Atyádhoz. Közeledjetek Istenhez és Ő közeledni fog hozzátok! „A tudatlanság időszakait ugyan elnézte Isten, de most azt hirdeti az embereknek, hogy mindenki mindenütt térjen meg.” Ámen

A bejegyzés trackback címe:

https://skata.blog.hu/api/trackback/id/tr1418075800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása