Építsetek utat a pusztában az Úrnak! Ézs 40,3

Igék, imák, képek

Igék, imák, képek

Minden

2022. szeptember 04. - Skata

mindenkinek.jpg

Istennek pedig van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségetekből jusson minden jó cselekedetre. 2 Korinthus 9, 8

Igehirdetés a mezőberényi evangélikus általános iskolások tanévnyitó istentiszteletén.

Szeretett Testvérek az Úr Jézus Krisztusban! Kedves Gyerekek, Kedves Felnőttek!

Olvastam egyszer egy megható történetet. Egy családban a nagyobbik gyermek megbetegedett és ezért a kisebbiket is megvizsgálták. A különös betegség miatt tőle is vért kellett venni. A kis óvodásnak mindent szépen elmagyaráztak, hogy tudja, mi miért történik. Egyszerű szavakkal igyekeztek elmesélni a dolgokat, hogy ne féljen és megértse mit tesz majd az orvos. Amikor a véradásról szó esett, a kisfiú könnybe lábadt szemmel bólogatott, de nem ellenkezett, és aztán azt suttogta, mindenbe beleegyezik. Csak később mondta el, mennyire megijedt. Csak később derült ki, mit fogott fel a kórházi eseményekből. Azt hitte, hogy minden csepp vérét oda kell adja a testvérének, hogy ő meggyógyulhasson…

A mai fontos szavunk a minden. Ugye egyáltalán nem mindegy, hogy valamiből csak picit kapunk vagy az egész a miénk lehet? Hogy minden otthon lévő édességet befalhat- e valaki vagy csak egyetlen csokit szabad elfogyasztania? Hogy minden játékkal játszhatunk- e az osztályteremben az udvaron, vagy bizonyos dolgok nem nekünk valók, egyes területekre nem szaladhatunk. Nem lehet mindenben részt  venni- ezért az időbeosztás arra tanít, hogy csak egy- egy szakkört, különórát helyes választani.

Mindent tudni akarok! Biztosan vannak közöttetek ilyen tanulók- kisebbek és nagyobbak is- hogy mindent szeretnétek felfedezni. Mindenre kíváncsiak vagytok, mindenbe szeretnétek bepillantani, mindent megismerni, mindent megkérdezni. Ez a tudásszomj nagyon fontos az iskolában. Mindent tudni akarok! De vajon ezt a kívánságomat megértik- e?

Kedves Gyerekek! Mi az iskolában azért vagyunk- tanítók, tanárok, lelkészek, hittanoktatók, hogy mindent átadjunk nektek, amire szükségetek van. Mi minden tehetségünkkel, tudásunkkal mellettetek fogunk állni. Minden szándékunk az, hogy ti itt egyre okosabbak legyetek, minden igyekezetünkkel azon leszünk, hogy ti is kibontakoztassátok azt a tehetséget, amit Isten rátok bízott.

Nem mondjuk azt, hogy csak egy pici jóindulatot kaptok tőlünk, nem csak egy jó szavunk lesz, nem csak egy csipetnyi tudást akarunk odaszórogatni elétek, nem csak egy kicsi kedvességet adunk, vagy csak egyszer mondunk meg nektek valamit. Minden napunkat odaszánjuk nektek. Nem csak néha fogtok új ismeretekkel és érdekességekkel találkozni. Itt minden nap kiívás lesz. Itt minden nap találkoztok valami újjal- igaz ez minden itt ülő tanulóra. Minden napra akad feladat, minden nap szorgalmasnak kell lennetek, de minden nap lehet nevetni és minden nap lehet jót tenni.

Ki fog ezeken a napokon bennünket ebben megerősíteni és megáldani? A mi Jézusunk, aki azt ígérte, hogy velünk marad minden napon- nem csak júniusig- hanem a világ végezetéig. Róla azt halljuk a mai igében, hogy

…  van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségetekből jusson minden jó cselekedetre. (2Kor 9,8)

Milyen szép ez az ige! Remélem, figyeltétek. Az Úr minden kegyelmét ki akarja ránk árasztani. Nem csak egy kicsi megbocsájtás néha, hanem az összes kegyelem! Mindenkor és mindenütt- nemcsak az iskola és a templom falain belül, reggeltől, amíg az órarendünkben órák vannak, hanem mindenütt és mindenkor adni akar nekünk, sőt mindent meg akar adni! Isten nem tartogatja magának a kincseit, nem félti, Ő szívesen ajándékoz. Nem irigy, nem raktározza el szeretetét. Minél többet ad, annál több lesz belőle.

Miért teszi? Azért, hogy ennyi mindenből te is adhass! Azért kapsz tudást, hogy használj vele. Azért vesz körül szeretettel, hogy te is azt add tovább. Azért bocsájtja meg a benned levő bűnt, hogy mások vétkeit te is megbocsájtsd és legyél irgalmas mindenkivel.

Milyen lesz az előttünk álló 10 hónap? Dolgos, derűs és titokzatos- de nem minden rejtélyes. Mivel mi már minden fontosat előre tudunk. Minden napon számíthatunk a mi ajándékozó, jóságos Urunkra, Jézusra, aki minden kegyelmét, szíve minden szeretetét, az Ő mindannyiunkat közösségbe hívó Szentlelkét ránk árasztja. Hogy mi mindenütt és mindannyian örömmel mondhassuk: milyen jó dolgunk van, mindenkinél jobb, mert vele indulhatunk és vele élhetünk, általa minden szükségessel rendelkezünk, felkészültek vagyunk minden jó cselekedetre… Ámen

A bejegyzés trackback címe:

https://skata.blog.hu/api/trackback/id/tr4517923707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása