Építsetek utat a pusztában az Úrnak! Ézs 40,3

Igék, imák, képek

Igék, imák, képek

de gustibus non est disputandum

2010. június 21. - Skata

azaz, az ízlésekről nem kell vitatkozni. Én mégis megteszem, mert a zene a szívügyem, és hadd vitatkozzam csak ezzel a latin állítással. Pénteken este egy zenei díjátadó ( gála?) volt az egyik tv csatornán. Egy Antifitness nevú banda kapott elismerést. Meghatározhatatlan, élvezhetetlen zenét játszottak, ( talán nem is szabadna zenének nevezni!) miközben tinilányok a nézőtéren, szinte ájulásig sikoltoztak...

Figyeljük meg mit mondott Luther önvallomásaiban a  zenéről:

Amíg sebesülten feküdtem lakásomon, saját szorgalmamból megtanultam lanton játszani. A zene a felzaklatott ember legjobb megnyugtatója.

A zene Isten ajándéka, nem emberi dolog. Ugyanis elűzi az ördögöt és megvidámítja az embert. Hallatára az ember elfeledkezik a haragról, erkölcstelenségről, gőgről és minden szenvedélyről. A teológia után a zenét becsülöm a legtöbbre. A Szentírásban is azt látjuk, hogy Dávid és Isten többi szent embere is Istenre irányuló gondolataikat versben, rímekben és énekben fejezték ki.

A zene már a fegyelemnek is fele, kitűnő nevelő, mely az embereket békésebbé, szelídebbé, erkölcsösebbé és okosabbá teszi. A zenét mindenkor szerettem. Aki ért ehhez a művészethez, rendszerint jóra hajló ember. A zenét az iskolában mindenesetre tanítani kell. A tanító értsen az énekléshez, különben látni se akarom. Sőt a fiatal lelkészjelölteket se szabad a lelkészi szolgálatra felavatni, ha a zenét tanulmányaik során nem művelték és nem gyakorolták.

Amit bizonyos együttesek művelnek, zeneileg is csapnivaló, értelmezhetetlen, élvezhetetlen, nemhogy nyugtatna, hanem felzaklat, nem hogy Istenre hangolna, vagy valami értékeset közvetítene, hanem értékeket rombol. Polgárpukkasztás lenne csupán? Nem hinném. Rengeteg fiatal  van oda nyíltan vagy burkoltan sátánista együttesekért. 

Nálunk másként megy. Nem szól állandóan a hallelujázós vagy olykor már zavaróan  " csöpögős" keresztény könnyűzene, de komoly Bach fúgák sem orgonán, sem kórusművek. Válogatunk nekünk valót az ineternetről és meghallgatjuk a különféle rádióadók kínálatát is. Ugyanakkor tudjuk, mikor kell azt kikapcsolni, vagy másik adóra váltani. Mert nem engedjük szennyezni magukat, nem fogyasztunk zenei szemetet se.

A beszúrt videó  is olyan, amit szeretünk, ami szép és különleges egyszerre. ( A Csík zenekar Quimby zenéjét dolgozta fel.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://skata.blog.hu/api/trackback/id/tr742097694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása