Építsetek utat a pusztában az Úrnak! Ézs 40,3

Igék, imák, képek

Igék, imák, képek

Májusfa vagy Valentin?

2011. február 16. - Skata

Kedves Olvasók!

Rekodokat dönt a blog olvasók statisztikája! Örülök, hogy figyelitek, értékelitek - és úgy gondolom szereteitek!

Házasság hete van, s úgy ígértem, hogy a napokban többet írok majd ebben a témában. De előbb kezdjük a Valentin nappal. Nagyon kedves lehetőség a szerelmesek számára- de mi magyarok mindenképpen az amerikai ünnepek átvételén kell fáradozzunk? A májusfa állítás az egyik legszebb hónapunkban történik. Persze nem olyan modern, de miélrt ne lehetne tradícióinkat feleleveníteni és korszerűen megélni?

Ha valaki engem kérdez, mit gondolok a házasságról, azt mondom: ez az egész intézmény az Isten csodája! Számomra eleve az, amikor egy férfi és egy nő képes megszeretni egymást. Vagyis egy nő egy férfit. Mert a vonzódás és vágy az nem azt jelenti, hogy tudom is szereteni. - Ahány ház, annyi szokás- ezért két eltérő hátterű embernek mindenképpen össze kell csiszolódni, ami nem egyszerű. A házasságot szerintem ugyanannyira működteti a szeretet, mint a gyakorolt megbocsátás. Hiszen közös életünk minden napján adódhatnak helyzetek, amiket másként értékelünk. Személyiségünkből és hozott mintáinkból eredeztetve másként viszonyulunk az étkezések  jellegéhez, ízekhez, de az anyagi dolgokhoz, rendhez és a pihenéshez is. Ha nem is minden napra, de minden hétre jut olyasmi, amit vagy az egyikünk, vagy a másikunk úgy tesz, hogy utána helyes bocsánatot kérni. Apróságokért is tanácsos, hiszen a sok apró tüske egy idő után elég fájdalmas szúrássá erősödhet.

A hét megnyitója alkalmából a tv-ben Levente Péter és Döbrentey Ildikó adtak interjút- akik ennek a kezdeményezésnek évekkel ezelőtt " a hét házaspár arca- címet viselték és azóta emblematikus alakjai. Levente Péter a szaglásról is szólt- mert bár sokak szerint meglátni és megszeretni egy pillanat műve- de azért az is nagyon fontos, hogy ha mellém lép a Kedves, akkor pozitív legyen az illatélményem is. Én ezt a véleményt is osztom...

S még egy nagyon fontos jutott az eszembe: a Bibliában is van egy könyv, ami a (testi) szerelem szépségéről ír-ez az Énekek Éneke. Isten nem prűd, amikor azt parancsolja: Ne paráználkodj! - azt a mi védelmünkben teszi. De erről majd a következő alkalommal. 

A bejegyzés trackback címe:

https://skata.blog.hu/api/trackback/id/tr752664499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ancsa1963 2011.02.21. 10:59:33

Elolvastam az írást,nagyon tetszik és egyet értek vele!
Valentin nap?Szerintetek csak ezt "ünnepet"hoztuk be Amerikából?Mert szerintem nem!Nagyon sok szép magyar hagyományaink,ünnepeink vannak,amik mára már teljesen ellaposodtak,elveszítették a jelentőségét,vagy egyáltalán nem arról szólnak amiről kellene!Nekem ez fáj!
Jó lenne ha mi magyarok,inkább a "mi"ünnepeinket elevenítenénk,fel,és tennénk olyanná amilyenek régen voltak!
Igen,állítsunk május fát,a húsvét az legyen húsvét,a karácsony pedig igazi karácsony,a maga egyszerűségében,szépségében!Nem a csillogás,egymáson túllicitálás,kinél van nagyobb fénypompa,és ne minden ünnepünk a pénzről szóljon!!!!
Szeretetet adni és kapni,mindig és pénz nélkül is lehet!!Legyünk magyarok,igazi magyarok!

Skata 2011.02.21. 15:37:21

Kedves Ancsa! A hagyományaink megtartása a múltunk tiszteletéhez tartozik. Népünk a kereszténység nagy családjában a maga módszereivel és esztétikájával ünnepel. Nem szabad elfeledni sajátos történelmünket sem. Én magam is annak vagyok a híve, hogy vigyázzunk nyelvünkre, kultúránkra, s ne vegyünk át mindent válogatás nélkül.
süti beállítások módosítása