Építsetek utat a pusztában az Úrnak! Ézs 40,3

Igék, imák, képek

Igék, imák, képek

Szüntelen megújulás

2011. június 22. - Skata

Ismeritek az u.n. " elevenszülő" kaktuszt? Különös ez az elnevezés, biztosan semmi köze a biológiai fajmeghatározáshoz. Mégis jól jelzi, milyen meglepő kis növény ez. Képes a levelén gyermekeket nevelni. Sőt az apró kis sarjak már pici gyökérrel is rendelkeznek, s amikor elérkezett az idő, lepottyannak az anyanövényről, hogy új életet kezdjenek. A növény a pozsgások közé tartozik, víz és fény kell neki, hogy szépen fejlődjön.

 Sok apró növénykém van, aki szeretne ilyet, szívesen ajándékozok, csak jelezzetek vissza. Az anyukámtól kaptam a mostani ősét, sőt ez már elérte a virágkort is- de a virágzása sem szokásos: egy hatalmas nagy ernyőben hónapok óta csodaszép harangok ülnek. De ez még nem lenne érdekes- minden egyes levélhajlatban ott ül pár harang...

  A mostani képeket az interneten találtam, de ígérem, a saját növényemet is megmutatom nektek.

Jól tudom, már várjátok a lelki mondandót, párhuzamot, hiszen ismertek, szinte mindenből képes vagyok arra asszociálni, ahogyan mi az Istenünkkel való kapcsolatunkat megéljük...

 Nos ez a növény számomra az élet csodálatosságát jelképezi: mindig is lesznek körülöttünk meghökkentő teremtmények, amik rámutatnak Isten fantáziájának, teremtő szeretetének határtalanságára.

Ugyanakkor a megújulás szükségességét és feltartóztathatatlanságát is felfedezem általa. A nagy növény levelei biztonságot adnak a kis sarjaknak, de amikor elérkezik az idő, menni kell, új életet új kolóniát alapítani. A pici kis növénykék alig pár hetesek már az ő levekeiken is ott csücsülnek az ő kicsinyeik...

 A gyülekezet élete de az egyes hívő ember lelki élete is ilyen kellene legyen. A nagy növény levelei biztosan, stabilan tartják az új növénykéket, amikor azok mindannyian lepotyognak, virágba borul. A gyülekezet biztonságot ad az új tagoknak, a még járatlan, kezdő, bizonytalan hívőknek. De ha mind rátalál a maga új életére, s a megtérést szolgáló élet követi, akkor Istent dicsérő, boldog istentiszteletnek, hálaadásnak kell következnie.

Minden esetben, amikor a konfirmadusaink hitvallást tesznek az oltár előtt, akkor látjuk a sok kis növénykezdeményt a leveleinken. Aztán lepotyognak, eltávolodnak. S ekkor jöhet az istendicséret, vagy a komoly hálaadó imádság az eddigiekért és a közbenjáró a jövőért. Megszólalhat a bizalom és a reménység éneke, mert hisszük, hogy minden jó, mit Isten tesz velünk...

Sajnos nem minden növény talál jó földre, nem minden növény eresztheti be a gyökerét a táptalajba, sok elszárad, rengeteg elpuszul... De az anyanövény mégis hosszasan virágzik. Mintha azt üzenné, az ő küldetése beteljesedett, de ezzel a virágzással bennünket embereket arra bízatat, mentsük a sarjakat. Tegyünk valamit, hogy azoknak mindnek élete legyen. Engem egyértelműen a felelősségre, az frissen konfirmáltak, vagy az újonnan érekezettek felé fordít: cselekedjünk befogadó szeretettel és imádkozzunk megmaradásukért.

Ha pedig a növényke földre esett, akkor máris ott az esély! Néhány nap múltán látványos a fejlődés! Az új gyülekezeti tagok, a hit útján rövid ideje járók életében különösen is fontos, hogy Isten igéje, a gyülekezet közössége adja számukra az éltető közeget. Kell a fény s a víz rendszeresen, különben nincs megmaradás. Kell, hogy átéljék, itt a lelki otthonuk, és másoknak is fontos az ő lelki épülésük, s örülnek nekik! Lassacskán pedig megerősödve az ő szerettel teli cselekvésük, Istenben bízó hitük és imádságos életük megint új kis sarjakat jelent. Ismét újabb embereket győz meg általuk a Szentlélek. Az ő életpéldájuk, személyes bizonyságtételük mások lelki életének elindulásához segíthet.

 Megújulás- mennyi gyülekezet és közösség fáradozik ezen. Szerintem ezek a pontok fontosak: örülni az élet kezdete felett, legyen szó testi, lelki életről, örüljünk egy megkeresztelt embernek, örüljünk a konfirmadusok szüleinek, támogassuk a hittanosainkat, imádkozzunk a fúvóskörért, de becsüljük meg őseink hitét, áldozatát, bizonyságtételét is. Örvendezzünk és legyünk hálásak Istennek, hogy nekünk adta az életünket, hiszen gazdagon megajándékozottak lehetünk!  A hitben és a közösség életében elöl járók pedig támogassák, segítség mások lelki erődését, integrálják az újonnan érkezett, bizonytalan testvéreket. Imádkozzanak és éljék meg azt a szeretetet, amiben az Úr Jézus által ő maguk naponta részesülhetnek. Éljünk közösen az igével és a szentségekkel, mint fénnyel és  életető táplálékkal.  S ezen kívül nem marad több titok a szünetelen megújulásra, csak egy: a " növekedést az Isten adja."

 


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://skata.blog.hu/api/trackback/id/tr153007061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feró 2011.06.23. 22:41:54

Üdvözletem!

Nagyon sok tanító dolog van a környezetünkben ,akár a természetben vagy
az emberek viselkedésében.Amit én "hibának" látok,hogy bármivel is kapcsolatba kerülünk kialakul bennünk egy kép egy érzés egy vélemény azzal kapcsolatban,és az lehet NEM is a VALÓS KÉP.A fő gond ,hogy nem vagyunk sokszor hajlandók megváltoztatni ezt a képet és
(be fásulunk).Számomra a megújulás ott
kezdődik ,hogy hajlandónak kell lennem
újra értelmezni ,átgondolni dolgokat akár a viselkedési sémám és ha Kell változtatnom kell rajta.Arra is rá kellett jönnöm (persze ezt sokan tudják),hogy csak magamat tudom változtatni.Szerintem csak ISTENNEK van hatalma változtatni embereken.MIT tehetek Én ,hogy ISTENNEK tetsző életet élek ,belülről mutatok egy képet kifelé és elvek alapján cselekszek és képes vagyok nap mint nap megújulni.Viszont ehez szükségem van sok számomra fontos emberre ,dologra.A természet is szüntelenül változik,megújul nekünk is kellene mert ez a természetes és ez tarthat egyensúlyba minden téren.

Hálás köszönet ISTEN ÁLDÁSA

FERI
süti beállítások módosítása