Építsetek utat a pusztában az Úrnak! Ézs 40,3

Igék, imák, képek

Igék, imák, képek

Gyönyörűség kölcsönbe

2010. június 09. - Skata

Kölcsönkaphatom? Megtisztelsz!

Azt gondolom,a választékos és egyértelmű beszéd nagyon fontos. Vagyis az egyik legfontosabb a társas kapcsolatainkban.  Az internetes kapcsolattartásról vannak jó és tanulságos élményeim,  ahogyan a személyes beszélgetésekkel is. Mégis, mintha mintha a valódi érintkezések egyre sutábban, egyre rövidebben történnek. Pedig igény az van rá, vagyis lenne. De annyian hitvatkoznak időzavarra, meg rohanó világra... Tény, egyre kevesebbet, egyre ritkábban beszélgetnek egymással még a családtagok is. Már nem is írunk levelet, mert itt az e-mailezés lehetősége, nem küldünk képeslapot, csak sms-t. Olykor persze egy- egy virtuális üdvözlet is elmegy, de már a leírt és kimondott szavakat is kurtítjuk.

Május végén van a születésnapom. Egy kedves ismerősöm igazán finom, szeretetteljes stílusban küldött üdvözletet- a facebook-on. Ott láttam meg a fotóit csodálatos virágairól. Csak annyit kérdeztem, kölcsönkaphatok- e néhányat majd ide a blogomba. Így válszolt: megtisztelsz... Egy szép levélváltásból mások számára is szemetgyönyörködtető pillanat lett. Itt a kép az egyik virágcsodáról.

Úgy gondolom, ez az egyszerű, hétköznapinak mondható történet is túlmutathat önmagán. Ahogyan egy szólásunk is mondja: " Amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten".  Azt mindenki tudja, hogy nem a köszönés stílusát akarja elénk állítani, hanem az egymáshoz való viszonyulásunkat. Nem sok jónak néz elébe az, akinek a beszélgetőpartnere illetlen, fellengzős vagy haragos stílusban alapozza meg a társalgást. Nincs is kedvünk odafigyelni rá, sem időt tölteni vele. De az ellenkezője is igaz. Egy kedves mondattal, gesztussal, valódi kíváncsisággal el lehet érni, hogy bizalma legyen  hozzánk beszélgetőtársunknak. 

Szavak. Lehetnek bántók és kedvesek, vulgárisak, vagy hízelgők, érzelemdúsak vagy értelmetlenek, esetleg olyanok, mint a falra hányt borsó. Gyakran üresen konganak és nem érik el céljukat. Máskor pedig megsímogatják a szívünket is. Isten szavai mások mint a mieink. De erről majd holnap, addig is két mondat a bölcs mondáok gyűjteményéből, a Példabeszédek könyvéből: 

Mint az aranyalma ezüsttányéron, olyan a helyén mondott ige. Mint az aranyfüggő és a színarany ékszer, olyan a bölcs feddés a szófogadó fülnek.Péld 25, 11-12

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://skata.blog.hu/api/trackback/id/tr672069075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása