Építsetek utat a pusztában az Úrnak! Ézs 40,3

Igék, imák, képek

Igék, imák, képek

Vízkereszt ünnepén

2012. január 06. - Skata

Múlik a sötétség és már fénylik az igazi világosság. 1 Jn 2,8

A sötét félelmetes, aggasztó és képes rossz gondolatokat indítani az emberben. Milyen különös, hogy a nagyszüleim mégsem féltek a sötétben. Megtanultak látni a sötétben, megtanultak közlekedni és észlelni benne. Az ő korukban nem villódzott ennyi fény az utcákon, és alig volt valami kis fényforrás a hosszú téli napokon. A gyenge kis világításokat is értékelni tudták, s biztonságosan lépdeltek a holdvilágban. Nem volt tv és kevesebb rémhír jutott el hozzájuk, ezért a gonoszság és rosszindulat sötétésége nem sarkallhatta őket fantáziáliásra. Bár két háborút is átéltek, mégsem lettek szorongó, depressziós felnőttekké, akikre valami megmagyarázhatatalan homály borul. 

Amikor kisgyerek voltam olykor elkaptam a nagyok beszélgetéséből azokat a mondatfoszlányokat, amik a halálról, temetésről szóltak, mivel akkoriban is voltak elhunytak a családban, utcában.  Amikor esténként a lefeküldtünk aludni, két vékony csíkot hagytak a redőnyön, s az egész szoba olyan volt, mint egy sötét koporsó. Nagyon tudtam figyelni azokra a kis fénylő sávokra és közben számtalanszor átfutott az agyamon, mi lesz, ha a szüleim már nem élnek.

Sötétéség- világosság... 12 évvel ezelőtt Norvégiában jártam. Július eleje volt. Csodás élményként éltem át a hosszú nappalokat, az éjszakai világosságot, bár ezzel rövid alvás párosult.

A felvilágosodás filozófiai elnevezést az un, sötét középkor ellenpárjaként alkották. Egyik fő eleme az ész, értelem feismerőképessége volt- ami szemben állt a hit, a vallás emeberei magatartásával. Érdekekes, hogy az akkori filozófusok valláskritikája és ateizmusa mennyire meghatározó még ma is. Pedig a történelem mégsem őket igazolja. Hiába mondta Voltaire, hogy Bibliát csak a múzeumok fognak őrizni...

Az igazi világosság ui. a Lélek világossága. S bármi is történjék körülöttünk, akámerre is fejlődjék a civilizáció, az embernek szóksége van az igazi világosságra. Nem csupán az értelme átlátóképességére, mérlegelésére, hanem a lelki, erkölcsi fényre. Igazi világosságra, ami reményt ébreszt. Olyan megbízható fényforrásra, mint egy világítótorony, amihez igazodni lehet. Mert emberi bölcselkedésünk, filozofálásunk mindenre és annak az ellenkezőjére is engedélyt ad. De a Lélek fényében kideülnek a bűnök és láthatóá válik az igazság.

Egyre jobban érzékeljük, hogy hosszabbodnak a nappalok. Az ige is arról szól, hogy múlik a sötétség. Miért? Mert Jézus fénye, a világ világosságának ereje előre tör. Mindenek ellenére. Őt nem lehet bezárni, elfátyolozni, elrejteni. Isten világossága utat tör, s ahol  ők képviselik, s ezt bátran teszik, ott minden, amit a sötétséggel összefüggésbe hozunk, az kezd visszaszorulni: gonoszság, önzés, bűnös hajlamok, rossz szokások, istentelen és emberetelen magatartás.

Rossz híreket hallunk a világ gazdagáságáról, országunkról, az euróról. Mi lesz velünk? Mintha a sötétség el akarna nyelni. Én mégsem rettegek és nem érzem veszélyben magamat. Világosságom és segítségem az Úr, kitől félnék? Életemnek ereje az Úr, kitől rettegnék? ( 27. zsoltár)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://skata.blog.hu/api/trackback/id/tr753523435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feró 2012.01.07. 20:53:55

Hálás Üdvözletem!

Röviden volna két gondolatom.
Számomra a Világ egyik csodája a napfelkelte (főleg ha nem felhős az égbolt
és már ébren vagyok),új erővel tölt fel.
A másik ami szintén nagyon fontos számomra,hogy messze látok nagy, nagy világosságot igaz Én meg az alagútban bolyongok de már talán nem csak nézek hanem látok is.

Köszönettel ISTEN ÁLDJON!

Feri
süti beállítások módosítása