Építsetek utat a pusztában az Úrnak! Ézs 40,3

Igék, imák, képek

Igék, imák, képek

Áldott

2012. március 09. - Skata

Áldott a mi Istenünk Jézus Krisztus Atyja,aki megáldott minket minden lelki áldásával a Krisztus Jézusban. Efezus 1,3

Milyen különös a magyar nyelv és ennek kapcsán a böjti időjhöz köthető gondolkodásunk! A szavaink sokat elárulnak arról, hogy mit tartunk fontosnak ebben a hét hetes időszakban is. A böjtölés az ételtől való tartózkodás, ill. a húsfogyasztás kerülése. Mindenképpen egy testi vetület, nem annyira az ember hitbéli viszonyának jelzése. A húsvét szavunk is erre erősít rá- amíg az orosz vasárnap szó "vaszkresszényje" azaz feltámadás, addig nekünk maga a feltámadásünnep is a" hús- vét", azaz a táplálkozással összefüggő ünnepnap.

A mostani ige arról beszél, hogy Isten áldott, mivel Ő megáldott bennünket lelki áldásaival. Az áldás lelki dolog, olyami, ami még a hit, a megbocsátás és az ima fogalmánál is érthetetlenebb, nagyobb. Mit értünk áldáson? Nyelvünkben nagyon szép szó a gyermekáldás. Ami arról beszél, hogy Isten áldása testet ölt, az Ő áldása az élet létrejöttében fedezhető fel. De a régi zsidó hit úgy tekinti, hogy áldott az, aki egészséges és jómódban él. Mi is égi áldásnak mondjuk az esőt, és ha valahol konfliktusok, vagy baj, rendetlenség van, azt az áldatlan állapot kifejezéssel jelöljük.

Az áldás következménye tehát látható, testi, kézzel fogható valóság: élet, szerencsés élet, életet termékennyé tevő tett. Ez azonban utal arra is, hogy semmi nincs, aminek ne lenne szoros összefüggése az áldással, magával a mi Urunkkal. Ha Isten megáld testi erővel, értelemmel, jó lelkiismettel, munka- és életkedvvel, abból születhet siker, anyagi biztonság, termés. Isten áldása a kiindulópont, anélkül semmire sem mennénk.

Ha testi, fizikális valónkat nézzük, akkor nem minden áldás lehet a mienk- valamiből biztosan hiányt szenvedünk. De a lelki áldások ezen is túlmutatnak: ha az áldás az élet minden szegmensén előfeltétel, akkor ez a lelki síkon is így van. Sőt Urunk minden lelki áldással megáldott minket- mindegyikkel, amire szükségünk lehet. A lelki áldások az Apostoli Hitvallás harmadik hitágazatában nagyon erőteljesen rajzolódnak elénk. Egyetemes anyaszentegyház, szentek közössége, bűnök bocsánata, test feltámadása, örök élet. A lelki áldások a Szentlélek munkájaként- jelenléte csodájaként- fogalmazhatók meg. Mert nem csak szellemi és testi valónkban van az áldásra szükség. Kell egy közösség, mint lelki otthon. Kell az a tudat, hogy ha el is rontunk valamit iragalmas, megbocsátó Istenre lelhetünk. Egy szólás szerint a  remény hal meg utoljára, ezzel szemben viszont mienk lehet az igaz reménység áldása, a feltámadás és az örök élet. Ennyi bőségesen elég lelki áldásnak.

Az ige azt is elmondja hol lelhetünk erre rá: Krisztusban. S itt a böjt lényege! Mert nem az a legfontosabb, hogy mit ne tegyek ilyenkor, hanem az, hogy mit tegyek leginkább. Ha böjtölésem üres dolog, ami csak a testi fegyelemre szól, akkor nincs sok értelme. De ha ez a hat hét a lelki áldások Krisztusban való kereséséről szól, akkor megértem, miért akarnak sokan még többet- nem csak a lelki élet megújulását, hanem teljes odaszánásukat is elérni. Hiszen ha ezekben a  hetekben még jobban tanulmányozom Krisztus élet, igéit, értem vállalt szenvedését, akkor még jobban megértem, kicsoda az Istenés nekem mi a helyem az ő teremtett világában. S ha ezt nagyon mélyen meg akarom élni, akkor  a testem igényeit is a háttérbe szorítom. Számomra csak így fogható meg igazán a böjt értelme.

A lelki áldások keresése Krisztusban. Nem máshol rekreálódni, nem máshol, más szellemi dolgokban szépet keresni, vagy épülni. Mit érne a szépség, a békesség, az öröm és a jóság, a szeretet Krisztus nélkül? És milyen szeretet az, amiből hiányzik az isteni - az az erő, ami bűnöket oldoz, az a hatalom, ami a halált is legyőzi és az az élet, aminek sosemlesz vége? Igen fontos a kultúra, zene, irodalmi műveltség,  egy- egy jó könyv, de mondandójukat nem állíthatjuk Jézus Krisztus helyére. Hiszen minden lelki áldás megtalálható a Krisztusban, amire valóban éhezünk és szomjazunk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://skata.blog.hu/api/trackback/id/tr364299634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása